Unlock, el fenomen Escape Room

Un joc de taula inspirat en un Escape Room

El fenomen dels “Escape Room” ha arribat al món del joc de taula. Aquest format de joc va néixer com una subcategoria dels videojocs d’aventures “point and click”. Es tracta de jocs que normalment són programats en flash i es poden jugar de forma gratuïta en navegador. Durant una època van ser tan populars que van sortir moltes pàgines web oferint noves aventures cada dia. Degut a aquesta popularitat els “Escape Room” van saltar al format físic sorgint empreses que et proposen una aventura d’escapar real. Sales en les que quedes tancat amb un grup d’amics i has de resoldre els diferents puzles per aconseguir sortir. En aquest salt al món físic va ser quan aquest tipus de joc es va donar a conèixer al gran públic. Fins llavors podríem considerar que eren un producte destinat a un perfil de jugador molt concret.

Les sales de “Escape Room” reals han proliferat així com també el món del joc de taula ha madurat. Fa unes setmanes publicàvem El format Legacy i les experiències de joc i us parlàvem de com estava evolucionant el món del joc. El salt al format de taula s’entén a través d’aquests factors.

Unlock! juego de mesa

El salt al joc de taula

Unlock no és el primer joc de taula de tipus “Escape Room”, però si que és el primer que ha calat profundament. L’editorial responsable del seu disseny és Space Cowboys, la responsable del T.I.M.E. Stories. Aquesta ens està sorprenent amb mecàniques molt noves i està portant el nivell d’immersió en el joc de taula a un altre nivell. De fet un dels punts forts d’Unlock és que no cal ni llegir-se les instruccions. Porta un mini tutorial de deu cartes que ens ensenyarà a jugar de manera ràpida i fàcil.

Trobem diferents tipus de cartes que podrem identificar ràpidament pel seu color:

  • Blau/vermell: Representen objectes. Els objectes dels dos colors diferents es poden combinar.
  • Verd: Màquines. Poden ser manipulades per obtenir modificadors per combinar amb altres objectes.
  • Groc: Codis. Per interactuar amb aquestes cartes és imprescindible utilitzar l’aplicació per a dispositius mòbils del joc.
  • Gris: Principalment mostren les habitacions o el resultat d’interacció amb un objecte.

El funcionament del joc és completament intuïtiu. Si volem combinar un objecte blau amb un de vermell només haurem de sumar el número de les dues cartes i anar a buscar la carta corresponent. Si interactuem amb una màquina aconseguirem un modificador que podrem fer servir amb una altra carta per arribar-ne a una de nova i quan haguem d’introduir un codi haurem de recórrer a l’aplicació per a dispositius mòbils. Sempre que agafem una nova carta ens dirà quines hem de descartar per tal que no continuem buscant pistes en cartes ja utilitzades.

En les aventures que ens proposa Unlock l’ús de l’aplicació mòbil és indispensable. No només ens permetrà ambientar la partida amb música i controlar el temps del que disposem per escapar sinó que quan introduïm un codi ens dirà si és correcte o no i com hem de procedir, ens farà sonar la gravació que hem trobat o li demanarem pistes quan ens encallem. A més quan combinem cartes errònies el joc ens farà tocar el botó de penalització per descomptar-nos temps. Així que compte amb combinar cartes sense pensar!

Un dels aspectes que més ens ha agradat del joc es que posa a prova la capacitat de concentració i la percepció visual doncs hi ha objectes ocults en les cartes. Haurem d’estar molt atents buscant números ocults en qualsevol racó.

Unlock ejemplo
Unlock ejemplo
Unlock ejemplo

Una experiència cooperativa

El punt fort d’Unlock és el grau d’immersió que s’aconsegueix amb el joc. En un moment tots els membres del grup estaran intentant resoldre els puzles combinant cartes i proposant idees. El fet que l’aplicació posi en marxa un comptador ajuda encara més a ficar-se dins del paper i sentir-se com que hi ha poc temps per escapar i que s’ha d’anar ràpid.

El punt feble del joc és el mateix que trobem en altres jocs immersius com el T.I.M.E. Stories, i és que no és rejugable. Un cop hem jugat les tres aventures que porta la caixa i en coneixem la solució ja no té sentit tornar-les a jugar. Cal destacar que a diferència dels jocs de format Legacy, el joc no queda modificat i sempre el pot gaudir algú altre.

Val la pena un joc que no sigui rejugable? Unlock no és només un joc de taula. És una experiència. Si és deixa de banda el factor de la rejugabilitat sense cap mena de dubte és un dels millors jocs dels últims temps.

Unlock

Nº de jugadors: 2-6
Edat: 10+
PVP: 30 €
Editorial: Asmodee
Autors: Cyril Demaegd, Alice Carroll i Thomas Cauët