Tranvía, amb l'essència de l'Exploradores

Un joc molt recomanable per a dos jugadors

El ventall de jocs dissenyats per a dos jugadors no para de créixer. Fa uns anys potser l’oferta no era tant variada, però en els últims mesos hem vist com jocs com Patchwork, 7 Wonders Duel i Haru Ichiban s’han guanyat un lloc a les nostres prestatgeries. Tranvía de Helmut Ohley és un joc que intenta recollir l’essència de l’Exploradores i lluitar per fer-se amb un lloc.

Tranvía

Construint rutes

L’objectiu de Tranvía és puntuar en deu viatges diferents i aconseguir alguns viatges extra pel camí. Tenim cartes en quatre colors diferents més un incolor que es considera comodí. Els jugadors han d’intentar jugar el màxim de cartes d’estació en ordre ascendent davant seu. Cada color forma una pila diferent de cartes i fins i tot, a diferència de l’Exploradores, es pot repetir un color i fer més d’una fila. En el moment en què s’acumulin quatre passatgers d’un color, ambdós jugadors puntuaran aquell color. Hem de tenir en compte que les cartes són multifunció. Una mateixa carta pot servir com a passatger, com a estació o com a moneda.

La mecànica del joc està molt pautada. En el nostre torn sempre haurem de seguir la mateixa seqüència.

  • Jugar un o dos passatgers
  • Jugar cartes d’estació (opcional)
  • Descartar cartes a la pila de diners (opcional)
  • Comprar cartes de tramvia (opcional)
  • Robar cartes fins a tornar a tenir-ne sis a la mà

Les cartes de passatger seran les que faran que es puntuï un viatge. Les cartes d’estació seran les que determinaran els punts que ens emportem per cada viatge. Sempre haurem de jugar-les en ordre ascendent. Si hem jugat un quatre després no podrem jugar cap número inferior en la mateixa fila. N’hauríem d’obrir una nova. En total hi ha 28 cartes de cada color: 2 del número “1”, dos del “10” i tres de la resta (2 al 9). Les cartes de l’1 al 6 aporten 1 punt al viatge, les del 7 al 9 dos punts i les del 10 donen tres punts.

D’altra banda tenim les cartes de tramvia. Per tal de poder mantenir en joc les cartes d’estació de cada fila és imprescindible que tinguin un tramvia. Aquests s’hauran de comprar amb la pila de diners que anirem separant i ens serviran a més per multiplicar la puntuació del viatge. Al principi només estaran accessibles els tramvies que multipliquen per dos, però a mida que es vagin comprant arribaran els de quatre que seran molt més cars.

Tranvía bodegón

Controlant la partida i puntuant viatges extra

La limitació de cartes és una cosa que ens recorda molt a l’Exploradores. A més és molt important saber quines cartes aguantar a la mà, quines jugar com a passatger i quan començar a muntar una filera d’estacions. Per tal de fer un viatge extra es necessita jugar vuit cartes en una fila. En el moment que es juga la vuitena carta aquell jugador puntua la línia, a diferència de la puntuació amb les cartes de passatger que la fan ambdós jugadors.

En cada moment haurem de prendre decisions. Què fem amb les cartes? Quan comencem a jugar un color? Ho descarto tot a la pila de diners per poder agafar un tramvia que doni més punts o m’espero a veure si rebo les cartes que em falten? I si les té l’altre? A més hem de tenir en compte que els maquinistes els podem jugar tant com a passatger com a estació, però si els juguem com a estació no ens donaran punts extra, serviran només per aconseguir fer viatges extra.

La rejugabilitat del joc està garantida. 

Tranvía carta

Un art a destacar

Un altre aspecte que destaca del joc és el seu art. Es combinen il·lustracions històriques de maquinistes i tramvies de finals del segle XIX a Munich juntament amb el treball d’en Klemens Franz, un autor que ens té acostumats a associar-lo amb Uwe Rosenberg i que té un estil molt particular. 

Tranvía

Nº de jugadors: 2
Edat: 8+
PVP: 19,95 €
Editorial: SD Games
Autor: Helmut Ohley
Disponible per provar a Via Lúdica. 

Comprar Tranvía