Rols ocults. Guanyar-te la confiança dels altres

Tenir raó no serveix de res si els altres no et creuen

Una categoria de joc molt estimada a Via Lúdica és la de rols ocults. Habitualment els dissabtes a última hora de la tarda s’ajunten diversos grups per fer una partida a La Resistencia amb deu jugadors per crear cohesió (i una mica de xivarri).

Un joc de rols ocults és un joc en el que al principi de la partida es reparteix una carta (o fitxa) a cada jugador que indica quina serà la seva identitat. Normalment aquesta haurà de romandre oculta fins el final. A més la condició de victòria hi estarà associada d’alguna manera. En alguns casos indicarà al jugador quin és el seu equip, en altres quins personatges ha d’aconseguir que sobrevisquin o quins ha d’eliminar o simplement quines circumstàncies s’han de donar per guanyar.

La mecànica de poders variables de jugadors pot estar present si cada identitat atorga un poder o habilitat especial.

Tots els jocs que s’inclouen en aquesta categoria solen tenir unes característiques

  • Deducció: És imprescindible descobrir quin és el rol de cada jugador per poder arribar a guanyar.
  • Engany: Depenent del rol és necessari fer creure a la resta que es té un altre paper.
  • Negociació/oratòria: Per molt que un jugador tingui unes habilitats de deducció al nivell d’en Sherlock Holmes fa falta convèncer als altres jugadors.

Al voltant d’un joc de rols ocults es donen situacions molt divertides. No tothom respon sempre a raons lògiques sinó que a vegades cal apel·lar a sentiments més viscerals per convèncer.