Ratones a la carrera, fugint del gat

Un genial joc infantil.

L’any passat l’editorial Masqueoca ens va sorprendre ampliant el seu catàleg. De mica en mica l’editorial s’ha anat forjant un nom gràcies jocs familiars com Camel Cup o Abracada...¿Qué?, a jocs d’estratègia més complexes com Concordia, K2 o Keyflower i a wargames com Conflict of Heroes. Els faltava endinsar-se en una categoria de joc que encara no estaven treballant: el joc infantil. A més no han començat amb jocs qualssevol, sinó que han portat jocs guanyadors de molts premis i mai editats al nostre país com és el cas de Ratones a la Carrera de Manfred Ludwig. 

Ratones a la carrera

A pel formatge!

L’objectiu del joc és molt fàcil. Cada jugador disposa de quatre ratolins del seu color amb els que ha d’intentar aconseguir el màxim de formatge possible. Al final de la partida qui en tingui més guanyarà la partida.

Tots els ratolins comencen al cau central i el gat comença a la casella marcada en funció del número de jugadors. En el seu torn cada jugador ha de llançar el dau i triar quin ratolí vol moure. Aquests es poden moure de una a cinc caselles en funció del resultat del llançament, però amb el número 1 el gat també es mourà una casella (dues si es troba a la segona volta).

Els jugadors hauran d’estar molt pendents de l’avanç del gat durant tota la partida doncs si atrapa a un ratolí l’eliminarà de la partida. Al principi de la partida convindrà no avançar-lo i deixar-lo avançar. Cap al final en canvi s’haurà de córrer el més ràpid possible ja que a la que el gat comenci a fer la segona volta (quan passa per la fletxa indicada en el taulell) avançarà de dos caselles en dos caselles. A més en el moment en que arriba a la casella del cau elimina a tots els ratolins que encara estiguessin a dins. S’han d’intentar treure el més ràpid possible.

L’única manera d’evitar que el gat enxampi als ratolins és entrant als amagatalls. N’hi ha cinc repartits per tot el taulell. Un a cada cantonada i un al centre (la casella final). Sempre que un ratolí entri en un d’aquests s’emportarà una peça de formatge i quedarà fora de la partida. Com més lluny es trobi de la sortida més gran serà. Si un ratolí arriba a l’última casella s’emportarà un formatge complet.

Ratones a la carrera

Acceptant la frustració

Un dels aspectes que més ens agrada d’aquest joc és com ensenya a respectar l’ordre del torn i a acceptar la frustració. Es pot donar la situació en la que a tots els jugadors els toqui fer avançar el gat i veiem com aquest s’acosta als nostres ratolins sense que puguem fer res (i sense que haguem fet res malament). Si a nosaltres no paren de sortir-nos números baixos no podrem arribar gaire lluny, però també hem de tenir molt present que no sempre serà bo intentar arribar fins el final amb els ratolins. Moltes vegades haurem de ser capaços de decidir quan ens volem plantar i entrar en un amagatall per intentar assegurar punts.

Ratones a la carrera

Un joc infantil genial

Ratones a la carrera (Villa Topo en versió original) ha estat nominat a molts premis i n’ha guanyat de molt importants com el premi al millor joc de l’any en categoria infantil (Kinderspiel des Jahres) de l’any 2003. Ens encanta que Masqueoca s’hagi animat a portar-nos aquest gran joc. 

Ratones a la carrera

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 4+
PVP: 24,95 €
Editorial: Masqueoca
Autors: Manfred Ludwig
Disponible per provar a Via Lúdica. 

Comprar Ratones a la Carrera