Pictomania, un joc de dibuixar i riure

Posa a prova les teves habilitats artístiques i de deducció

Pictionary, Dicciopinta… la gran majoria de nosaltres hem jugat algun cop a un dels grans jocs clàssics on la mecànica principal del joc és el dibuix. Tots tenen alguna petita variació, però l’essència és la mateixa. Quan semblava que no hi havia novetats en aquest tipus de jocs ens hem trobat amb el Pictomania. Un joc que porta aquesta mecànica un pas més enllà.

En el Pictomania tothom ha de dibuixar i endevinar el que estan dibuixant els altres a la vegada.

Pictomania

El joc ens presenta quatre nivells de dificultat. Agafem les cartes del nivell que preferim i en col·loquem sis a les safates que inclou el joc. Llavors repartim en secret una carta de símbol i una carta de número a cada jugador. La combinació d’ambdues cartes ens dirà que és el que ens ha tocat dibuixar. 

Pictomania

Quan tothom té clar el que ha de dibuixar, es comença a dibuixar. Hem d’esforçar-nos a fer un dibuix que sigui molt entenedor, però a l’hora hem d’estar parant atenció al que dibuixen els altres. Si creiem que hem endevinat un dibuix d’un altre jugador, hem d’agafar una de les nostres cartes numerades (la que coincideixi amb el número del dibuix) i posar-la a sobre de la pila de puntuació del jugador en qüestió. D’aquesta manera aquesta és la nostra aposta per aquell dibuix i ja no la podrem canviar.

Si ens sembla que el dibuix d'aquest exemple representa a El Senyor dels Anells haurem de votar a aquest jugador amb el número 4.

Pictomania

No hi ha límit de temps per dibuixar i endevinar, però és molt important que ho fem el més ràpidament possible. Al centre de la taula es posaran les fitxes de punts extra. Se’n col·loquen tantes com número de jugadors menys un. El jugador que acabi de dibuixar i endevinar en primera posició té dret a agafar la fitxa de més valor. D’aquesta manera els jugadors es van repartint les fitxes de punts extra en l’ordre en que van acabant de dibuixar i apostar. El jugador més lent es queda sense fitxa.

Un cop tothom ha finalitzat, anirem jugador per jugador mirant què és el que realment havien dibuixat. Els jugadors que ho hagin encertat s’emporten punts en forma de fitxes de puntuació del color del jugador que ha fet el dibuix. Un altre cop es premia la rapidesa. Les primeres fitxes de puntuació donen més punts i van pels jugadors més ràpids. Els jugadors que s’hagin equivocat en la seva suposició no puntuen i la seva carta se’n va al centre de la taula. Quan s’hagin puntuat tots els dibuixos, el jugador que s’hagi equivocat més vegades en les seves apostes es converteix en l’ovella negra i la seva fitxa de punts extra passa a tenir un valor negatiu (per tant li restarà punts).

Llavors és el moment del recompte de punts de la ronda. Totes les fitxes de puntuació dels colors dels altres jugadors ens donaran punts positius. La fitxa de punts extra es sumarà a aquesta puntuació (excepte si som l’ovella negra). Les fitxes de puntuació del nostre color que ens hagin sobrat (ens hauran sobrat tantes com el número de jugadors que no ens hagin votat més els que s’hagin equivocat) tindran valor negatiu i es restaran a la nostra puntuació. Si a un jugador ningú li ha encertat el seu dibuix, la fitxa de punts extra té un valor de zero punts per a ell. Apuntem els nostres punts de ronda a la nostra pissarra i passem a una nova ronda. El joc s’acaba després de la cinquena ronda on es fa el recompte total de punts. 

Pictomania
Pictomania

Per tant en aquest joc és clau tant aconseguir que els nostres dibuixos s’entenguin com endevinar el que han dibuixat els altres. No cal ser un gran artista dibuixant. Simplement hem de fer dibuixos entenedors ja que per cada jugador que no ens endevini restarem punts. Per cada aposta sobre un dibuix que guanyem ens emportarem punts positius, així que és vital encertar el que dibuixen els altres. Si a més volem punts extra haurem de ser molt ràpids. 

Haurem de despertar la nostra creativitat i imaginació, perquè moltes vegades, sobretot en els nivells més avançats, el que haurem de dibuixar serà complex. Hem de trobar la manera de representar-ho de forma simple i que sigui fàcil d'entendre.

Pictomania

Si us agraden els jocs que s’expliquen molt ràpid i que es poden jugar en família us recomanem que li doneu una oportunitat. Les riallades estan assegurades. 

Pictomania

Edat: 9+
Nº de jugadors: 3-6
PVP: 29,95 €
Editorial: MasQueOca
Autor: Vlaada Chvátil
Disponible per provar a Via Lúdica.