Mecàniques en els jocs de taula (I)

Un repàs per les mecàniques per ajudar a decidir-se per triar un joc

Amb la nostra botiga online ja en funcionament continuem la nostra guia per triar un bon joc. Durant els propers dies anirem completant el llistat de mecàniques existents en el món del joc de taula modern.

Mecánicas en los juegos de mesa

Actuació

Els jocs que contenen la mecànica d’actuació sovint requereixen que els jugadors utilitzin algun tipus de mímica o gestos per comunicar-se. Alguns jocs com el ¡Sí, Señor Oscuro! que requereixen que els jugadors interpretin un paper també es considera que fan servir aquesta mecànica.

Apostes

La mecànica d’apostes fomenta o requereix que els jugadors realitzin apostes amb diferents tipus de recursos per tal d’aconseguir uns productes, millores o avantatges per tal de fer-se amb la victòria. El fet d’apostar és una part més del joc.

La mecànica d’especulació és també un tipus d’aposta.

Associacions

Els jocs amb la mecànica d’associacions ofereixen un conjunt de regles per aliances o equips. Normalment els companys d’equip estan obligats a guanyar com a equip. En alguns jocs es poden trencar les aliances, però sol comportar algun tipus de penalització.

Un exemple típic d’aquesta mecànica el trobem en La Resistencia. Dos equips enfrontats i només els membres d’un equip (els dolents) es coneixen entre ells.

Baralles/Reserves construïbles

La mecànica de baralles construïbles (deck-building game en anglès) va ser creada originalment pel Dominion, però amb el pas del temps s’ha popularitzat i la trobem present a molts jocs diferents.

La característica principal d’aquesta mecànica és que cada jugador és construeix la seva baralla, però a diferència dels jocs de cartes col·leccionables o del format LCG en el que els jugadors primer es munten la baralla per després enfrontar-se, el joc gira al voltant de muntar-la.

Cada jugador comença amb exactament el mateix conjunt de cartes i torn rere torn van comprant cartes que en primera instància aniran a la pila de cartes descartades amb tot el que s’hagi gastat (habitualment tampoc es podran guardar cartes en mà i també es descartaran). Quan no queden cartes per robar la pila descartada s’ha de tornar a barallar per forma una nova baralla. D’aquesta manera les cartes comprades queden incorporades i es poden robar en torns posteriors.

Aquesta mecànica s’ha utilitzat en tipus de jocs diferents. La trobem tant en jocs 1vs1 com és Star Realmsaixí com en jocs cooperatius com El Gran Libro de la Locura.

Molts jocs l’han adaptat per formar altres reserves en comptes de baralles. Per exemple a Dice Masters i El Favor del Faraón es munten reserves de daus.

Bases

La mecànica de bases (trick taking en anglès) s’utilitza només en jocs de cartes.

Cada jugador juga una carta o conjunt de cartes des de la seva mà sobre la taula. Tot el conjunt de cartes jugades per tots els jugadors rep el nom de mà o basa i l’objectiu del joc habitualment és guanyar mans (tot i que en jocs com Skull King moltes vegades interessarà perdre).

En molts jocs que fan servir aquesta mecànica el jugador que obre una mà pot jugar lliurement qualsevol carta de la seva mà i la resta de jugadors estan obligats a servir, és a dir, a jugar una carta del mateix pal o color. En molts jocs la carta més alta jugada del pal corresponent guanya la mà, tot i que molts jocs moderns incorporen sistemes de trumfos i cartes especials que permeten guanyar mans amb altres normes.

Campanya/Combat per cartes

Aquesta mecànica es troba habitualment en jocs de guerra i molts la consideren una subcategoria de la mecànica de gestió de mà.

Els jugadors tenen un conjunt de cartes a la mà i per realitzar qualsevol acció és necessari que facin servir una carta, ja sigui per jugar el text de la carta o per fer servir la puntuació d’aquesta amb algun altre objectiu.

Un exemple clar d'aquesta mecànica el trobem en el Twilight Struggle, considerat un dels millors jocs de tots els temps.

Cantar

Els jocs que fan servir la mecànica de cantar requereixen que els jugadors taral·laregin o cantin una cançó per tal de complir amb objectius del joc.

Aquesta és una mecànica relativament poc utilitzada dins del món del joc de taula modern i es sol trobar en els jocs d’estil festiu (party game).

Col·lecció de conjunts

La mecànica de col·lecció de conjunts incentiva als jugadors a obtenir diferents elements que de forma conjunta atorguen punts.

Aquesta mecànica sol anar acompanyada d’altres tot i que jocs com el SET giren només al seu voltant. Al Tokaido per exemple s’han de col·leccionar records de les botigues per obtenir punts, tot i que no és la principal manera de fer punts. En canvi a El Valle de los Reyes s’han d’enterrar diferents conjunts de cartes per arribar a puntuar.

Col·locació de llosetes

Els jocs que fan servir la mecànica de col·locació de llosetes solen tenir un punt en comú: o bé no hi ha taulell i els jugadors el van creant a mida que van jugant, o es disposa d’un taulell buit a l’inici de la partida que s’ha d’aconseguir omplir per puntuar.

El gran exemple de col·locació de llosetes el trobem en el Carcassonne. Un joc que comença amb un única peça sobre la taula i cada torn els jugadors en roben una a l’atzar i la col·loquen per anar conformant el taulell amb castells, camins, monestirs i camps. En l’altre extrem es troba el Patchworken el que els jugadors comencen amb un taulell personal buit que han d’aconseguir omplir.

Alguns jocs de col·locació de treballadors comencen a incorporar aquesta mecànica com a un recurs més per gestionar. Uwe Rosenberg, un dels millors dissenyadors del moment i creador del Patchwork, ha incorporat aquesta mecànica a jocs com Ora et Labora o Caverna

Col·locació de treballadors

Aquesta és una de les grans mecàniques que solem trobar dins dels jocs d’estil europeu. La manera més precisa de definir aquesta mecànica és com a draft d’accions. Els jocs que l’utilitzen solen tenir tot un conjunt d’accions disponibles per als jugadors i per ordre de torn aniran seleccionant quines volen realitzar. Habitualment es marcaran amb fitxes o “meeples” que representen els treballadors dels jugadors. Cada joc té les seves normes en quant a estructura de ronda, però normalment una acció només es pugui realitzar un determinat número de vegades (o només una) durant la ronda. Al final d’aquesta els jugadors recuperen els seus treballadors per alliberar les accions i donar pas a una nova ronda.

Un dels més clars exponents de col·locació de treballadors el trobem en l’Agricola.