Los constructores, construint a l'Edat Mitjana

Un joc de gestió de recursos ràpid i de petit format

De la mà de Frédéric Henry, l’autor de la saga Timeline, ens arriba un joc de cartes en format petit, però amb un potencial enorme. Aquest autor que ens té acostumats a un format de joc completament diferent ens sorprèn amb un joc de gestió de recursos i col·locació de treballadors molt original.

Los Constructores

Formant la nostra colla de treballadors

L’objectiu del joc és molt simple. En el moment que algun jugador aconsegueixi sumar disset punts de victòria amb les seves construccions s’acabarà de jugar la ronda. El jugador que tingui més punts entre construccions i monedes serà el guanyador. A priori pot semblar molt fàcil, però per aconseguir-ho haurem de saber triar molt bé quins treballadors contractem i en quins projectes d’edificació ens embarquem. Cada acció compta!

Es col·loquen en el centre de la taula cinc edificis i cinc treballadors. La pila de cartes de cada tipus es deixa al costat de manera que sempre es veu què és el que entrarà a taula a continuació. En el nostre torn podrem fer tres accions gratuïtes i totes les accions extra que vulguem al preu de cinc monedes per acció. Amb les nostres accions podem fer quatre coses diferents:

  • Començar la construcció d’un edifici. Agafem un dels edificis del centre de la taula i el col·loquem davant nostre. Immediatament es reomple la reserva per tornar a deixar cinc edificis disponibles. Podem repetir aquesta acció totes les vegades que vulguem. Cada edifici té un valor de punts de victòria, una quantitat de monedes que ens dóna en el moment completar-lo i uns costos de construcció en forma de pedra, fusta, coneixement i teules.
  • Contractar a un treballador. Fem el mateix que amb els edificis, però amb treballadors. També ho podem repetir totes les vegades que vulguem. Cada treballador aporta una quantitat de recursos diferent de cada tipus en funció del seu nivell.
  • Emprar un treballador. Enviem un treballador a la construcció d’un edifici pagant tantes monedes com el nivell del treballador (indicat a la carta). Enviar un treballador a un edifici ens costa una acció. Si volem enviar un segon treballador al mateix edifici en un mateix torn ens costa dues accions. Un tercer ens costaria tres i així successivament. En el moment que complim els requisits per completar l’edifici li donem la volta i cobrem les monedes que indiqui. Els treballadors tornen a la nostra reserva.
  • Guanyar monedes. Gastant una acció cobrem una moneda, gastant-ne dues en guanyem tres i gastant-ne tres en guanyem sis.
Los Constructores

Optimitzant les jugades

Per aconseguir fer-nos amb la victòria haurem de calcular molt bé quines accions hem de dur a terme. Cada edifici completat ens donarà monedes, però cada treballador que haguem emprat en la seva construcció l’haurem hagut de pagar. Per tant és molt important que aconseguim construir els edificis amb el número òptim de treballadors o amb un guany superior al dels nostres rivals.

Gastar monedes per aconseguir accions extra pot ser molt temptador durant la partida, però sempre haurem de tenir en compte que per cada cinc monedes que ens sobrin al final obtindrem un punt de victòria addicional. Per tant podem dir que cada acció extra que realitzem ens fa perdre un punt al final. La gestió dels nostres recursos serà clau.

Los Constructores

Un format ideal

Los Constructores es presenta en una caixa metàl·lica molt similar a les de la línia Timeline. Ens trobem d’un joc de format petit i fàcilment transportable que es juga molt ràpid i té molta profunditat. A més és un gran joc per jugar amb dos jugadors. 

Los Constructores

Los Constructores

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 10+
PVP: 15 €
Editorial: Asmodee
Autor: Frédéric Henry
Disponible per provar a Via Lúdica!