HMS Dolores i el dilema del presoner

Puc confiar en la teva paraula?

Ens encanta la interacció social que es produeix en els jocs de taula. Els jocs com La Resistencia ens ajuden a treballar la nostra oratòria així com les habilitats socials. Ens fiquem en un paper i hem de ser capaços de convèncer als altres fent servir només les nostres paraules. En la línia d’aquest tipus de jocs Eric M. Lang i Bruno Faidutti ens sorprenen amb HMS Dolores, un joc molt original que és una adaptació del famós dilema del presoner.

HMS Dolores

El dilema del presoner

El dilema del presoner és un problema fonamental de la teoria de jocs que ens ensenya que dues persones racionals poden no cooperar encara que vagi en benefici d’ambdues fer-ho. El problema es planteja de la següent manera:

Dos membres d’una banda són atrapats i empresonats. Cada presoner es troba aïllat i no pot comunicar-se amb l’altre de cap manera. No hi ha proves suficients per condemnar als dos i els dos fiscals esperen poder-los condemnar encara que sigui per un crim menor. Els fiscals ofereixen un tracte als presoners a la vegada. Tenen dues opcions. O bé cooperen i no confessen o bé traeixen a l’altre i confessen. Cap dels dos pot parlar amb l'altre i s’ha d’entendre que no hi pot haver cap represàlia contra cap dels dos sigui quina sigui la seva elecció. Hi ha tres possibles escenaris que queden contemplats en el tracte:

  • Si tots dos es traeixen i confessen, cadascun dels dos serà condemnat dos anys a presó.
  • Si un dels dos confessa i l’altre manté silenci, el primer quedarà lliure i el segon serà condemnat a tres anys de presó.
  • Si ambdós cooperen i no confessen ambdós seran condemnats a només un any pel crim menor.

Un individu racional egoista pot arribar a la conclusió que la millor solució sempre serà confessar ja que té la millor possibilitat d’aconseguir la condemna mínima. En canvi si es mira des del punt del vista del grup la solució òptima és cooperar i no confessar. És l'opció que porta una condemna mínima del grup, només dos anys. Les altres dues comportarien tres i quatre anys de presó pel grup.

Dilema del prisionero

Repartint el botí

A HMS Dolores els jugadors són pirates que acaben de saquejar el buc espanyol del mateix nom i s’han de repartir el botí.

Hi ha cartes de set tipus de mercaderies diferents amb valors que van del número 1 al 3. L’objectiu del joc és aconseguir mercaderies diferents tenint en compte que al final de la partida només puntuarem les mercaderies que tinguem amb el valor màxim i amb el valor mínim. Totes aquelles mercaderies que estiguin empatades a valor màxim i mínim puntuaran.

Cada torn un dels jugadors serà el repartidor i iniciarà un duel amb el jugador de la seva esquerra. Es trauran quatre cartes (dos a davant de cada jugador) i els dos participants en el duel hauran de decidir com volen repartir-les. Quan creguin que han arribat a un acord llavors serà el moment de descobrir si hi ha alguna traïció. Es comptarà fins a tres i tots dos jugadors mostraran un gest amb la seva mà a l’hora. Hi ha tres possibles gestos que signifiquen el següent:

  • Pau: Voluntat de quedar-se amb les dues cartes de davant (el botí es reparteix a parts iguals).
  • Guerra: Voluntat de quedar-se totes les cartes.
  • Triar primer: Voluntat d’agafar només una carta.

Si ambdós jugadors trien pau el botí es reparteix a parts iguals. Si ambdós mostren el símbol de la guerra o de triar primer ningú guanya res. Si un mostra el símbol de la guerra i l’altre el de la pau, el primer s’ho queda tot. Si el segon havia mostrat el de triar primer es queda una carta i el de la guerra les restants. Si un ensenya triar primer i l’altre pau llavors el primer tria una carta i el segon es queda les cartes que quedin davant seu que poden ser una o dues.

HMS Dolores cartas

Confiant en els altres

L’escenari que planteja HMS Dolores és molt interessant. Podem confiar en el que ens està dient el nostre oponent? Ens podem dedicar a trair als altres? Quant continuaran confiant després en la nostra paraula?

En aquest joc s’ha de ser molt calculador i persuasiu. Has de ser capaç d’avaluar que és el que necessites en cada moment i veure si és possible arribar a un acord que sembli beneficiós per ambdues parts. Si vols ser massa avariciós és possible que les coses no et surtin gens bé.

HMS Dolores

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 10+
PVP: 15 €
Editorial: Asmodee
Autors: Bruno Faidutti i Eric M. Lang
Disponible per provar a Via Lúdica. 

Comprar