Com triar un bon joc?

Preguntes que t'ajudarem a respondre per trobar el joc ideal

Aquesta setmana us portem un article diferent. Comencem una guia per triar un bon joc que anirem completant i ampliant en diferents entregues per acabar convertint-la en una part fonamental de la nostra web. Poc a poc ampliarem informació sobre mecàniques, autors i tipus de jocs.

El procés de selecció d’un joc no sempre és fàcil. El mercat al nostre país és encara molt incipient i avui en dia només els més entusiastes estan al corrent de totes les novetats i propostes. No tots els jocs són per tothom ni per qualsevol ocasió. Hi haurà jocs que podràs jugar amb tothom qui vulguis i pràcticament a tot arreu, i d’altres que necessitaràs trobar tant el grup de joc com el moment oportú.

A Via Lúdica, com experts en el món del joc de taula, sempre t’assessorarem per trobar el joc que millor s’adeqüi a les teves necessitats. T’ajudarem en tot el procés de selecció responent tot un seguit de preguntes.

Amb qui jugaré?

La pregunta més important de totes i la que condicionarà tot el procés de selecció. Busques un joc per jugar...

... amb la colla?

... en família?

... a casa?

... tu sol? No saps amb qui el podràs jugar?

... amb els alumnes a l’aula?

... a la teva consulta?

Aquesta pregunta pràcticament sempre anirà acompanyada d’una altra: la gent amb qui jugaràs, estan acostumats a jugar?

La resposta a aquesta última pregunta serà la que determinarà el teu tipus de joc.

Quants jugadors serem?

La segona pregunta fonamental. És habitual que ens demanin jocs per poder jugar dos jugadors, però que a l’hora s’hi pugui sumar més gent en cas de reunir-se amb amics. És molt important acotar bé el número de jugadors doncs no tots els jocs funcionen bé amb el que especifiquen els dissenyadors a la caixa.

Si la majoria de les vegades jugaran dos jugadors, és important centrar-se en aquest número. Si jugaran de dos a quatre llavors, però la majoria de les vegades seran més de dos, llavors busques un altre tipus de joc. Si busques un per a molts jugadors llavors estaríem parlant d’un altres tipus diferent, però aquí és on surt una de les preguntes clau:

A partir de quin número de jugadors es considera que són molts jugadors?

En el món del joc de taula podem considerar que a partir de sis jugadors ja estem parlant de molts jugadors. Els jocs que permeten aquests números solen tenir unes característiques diferents que permeten la participació de tots durant gran part del temps, ja sigui perquè es genera molta conversa o perquè s’actua de forma simultània.

Quin tipus de joc?

Aquesta tercera pregunta va molt lligada a les altres dues. En funció del número de jugadors i del grup de joc i de la seva experiència distingirem les següents categories:

Infantil: Jocs per jugar amb els més petits de la casa. Habitualment aquest tipus de jocs es mouen entre una franja d’edat que va dels tres als sis o vuit anys.

Familiar:  Jocs per jugar amb tota la família i amb amics. Si no has jugat mai a cap joc de taula modern (o vols començar a jugar amb gent que no hi ha jugat) és molt important començar per aquesta categoria. Els jocs familiars solen tenir una durada relativament curta i no tenen regles molt complexes. Aquest tipus de jocs solen estar recomanats a partir de vuit anys (deu en alguns casos).

Familiar+: La notació que fa servir Devir i que trobem molt encertada. Aquest tipus de jocs continuen essent familiars, però el grau d’exigència és una mica més elevat. Les partides tampoc solen ser excessivament llargues (al voltant de noranta minuts com a màxim). Aquest tipus de jocs els trobem recomanats a partir de deu/catorze anys aproximadament.

Expert: Jocs per jugadors acostumats a jugar que han de jugar amb jugadors també acostumats a jugar. Molt important aquest últim punt. Encara que tu siguis un jugador expert, si has de jugar amb gent no acostumada has de triar un joc familiar. Aquests jocs solen tenir regles més complexes i la partida pot superar fàcilment els noranta minuts.

Personalitzable: Jocs per jugadors que busquen, principalment, assistir a tornejos. Aquest tipus no és tan habitual jugar-lo a casa o amb amics sinó que la idea és poder-los jugar amb molta gent diferent. Si no tens amb qui jugar habitualment aquest pot ser el teu estil de joc.

És important l'estètica?

Ets dels que es deixen seduir visualment pel conjunt global d’un joc?

Aquest és un apartat que s’ha tornat molt important amb l’auge del joc de taula modern que estem vivint en aquests moments. Avui en dia trobem autentiques obres d’art a nivell de disseny. Cada cop són més habituals les reedicions per fer un rentat de cara tant a les caixes com als components per fer els jocs més atractius.

És important la temàtica?

La temàtica dels jocs és un aspecte que està evolucionant molt dins d’aquest món. Tradicionalment hem distingit entre dos grans grups de jocs:

Europeu: Mecànica sobre temàtica. La temàtica no és tant important com la robustesa del disseny del joc. Es podria canviar la temàtica i no se’n ressentiria.

Amèrica: Temàtica sobre mecànica. La temàtica és un factor clau i passa per sobre del sistema de joc. El més important és que els jugadors es sentin dins del joc.

Avui en dia aquests grups s’estan difuminant, però encara és una pregunta molt important que has de fer-te en el procés de selecció. 

Busques alguna llicència en concret?

Aquesta pregunta va molt lligada als jocs amb temàtica i és el següent pas si t’atrau una en concret.

Hi ha jocs ambientats en els universos de Star Wars, Cançó de gel i foc (Joc de trons), El senyor dels anells, sèries de televisió... 

Quina mecànica t'agradaria?

Aquesta pregunta és de les més importants si per tu la temàtica del joc no és important.

La mecànica d’un joc és el conjunt de regles que determinen com es jugarà al joc i per tant com es produiran les interaccions. Exemples de mecàniques són:

 • 4X (Exploració, Expansió, Explotació i Exterminació)
 • Agilitat visual
 • Baralles construïbles
 • Col·locació de treballadors
 • Cooperació
 • Draft
 • Gestió de recursos
 • Memòria
 • Narració
 • Subhastes
 • Temptar la sort

Moltes vegades la mecànica del joc estarà molt lligada al tipus de joc escollit. Agilitat visual i memòria estan molt relacionades amb el joc infantil. En canvi els jocs de tipus 4X rara vegada seran de tipus familiar.

Vols treballar les competències bàsiques?

Si busques un joc per fer servir a l’escola o la teva consulta aquesta acabarà essent la pregunta fonamental que t’has de fer i sobretot hauràs de trobar la mecànica adequada a les teves necessitats. T’ajudarem mostrant el que pots treballar, com el pots ensenyar i com el pots fer servir.

Aprendre a aprendre: Desenvolupament d’estratègies.

Artística i cultural: Creativitat i imaginació.

Autonomia i iniciativa personal: Autodescobriment d’un mateix (què se’m dóna bé?) i gestió de l’ego.

Comunicativa, lingüística i audiovisual: Oratòria

Coneixement i interacció amb el món físic: Cultura general, reconeixement de patrons i resolució de puzles.

Matemàtica: Agilitat de càlcul mental, càlcul de probabilitats, lògica...

Social i ciutadana: Cooperació, lideratge, resolució de conflictes...