Ciudad Machi Koro, construint la ciutat a cop de dau

Un dels favorits de Via Lúdica

Japó és un país molt especial. El seu mercat és molt diferent al nostre i tenen molts productes que estan pensats únicament i exclusivament pel consum intern. De la mateixa manera que molts videojocs mai han sortit de les seves fronteres, la majoria de jocs de taula tampoc ho fan.

Ciudad Machi Koro de Masao Suganuma és un cas especial. Va irrompre en el nostre país el passat 2014 publicat per Devir i ràpidament es va convertir en un dels nostres favorits. Va estar nominat a pràcticament tots els premis més importants durant el 2015.

La versió publicada per Devir ja inclou la primera expansió (El Port) i l’expansió per a cinc jugadors.

Machi Koro

Una ciutat en expansió

Machi Koro és un joc de cartes amb un objectiu molt simple. Tots els jugadors comencen amb dos edificis (els mateixos per a cada jugador) i sis punts d’interès per construir. El primer en construir-los serà el guanyador de la partida.

Totes les cartes que no formen part de les ciutats inicials dels jugadors es barregen i es van mostrant d’una en una fins que hagin sortit deu tipus de cartes diferents (si surten repetides s’apilen). Aquestes formaran la reserva central que és d’on els jugadors podran anar comprant edificis per ampliar la seva ciutat. Cada carta té un cost a la seva part inferior que ens indicarà quantes monedes s’han de pagar per adquirir-la i un número a la seva part superior que marcarà amb quin resultat de la tirada de daus s’activa.

La mecànica del joc és molt fàcil. En el torn de cada jugador, aquest llançarà els daus (al principi només en podrà llançar un i a partir d’haver construït l’estació de tren en podrà llançar dos si vol), s’activaran els edificis amb aquell número generant efectes de pagar o de cobrar i el jugador podrà construir un únic edifici, ja sigui agafant una carta de la reserva central o construint un dels seus punts d’interès.

Machi Koro

Triant bé els edificis

A l’hora de comprar una carta haurem d’avaluar molt bé les nostres necessitats i l’estat de la partida. Les cartes d’edifici les trobem en diferents colors i en general ens faran guanyar monedes. Sempre activarem els edificis en aquest ordre:

  • Edificis vermells: El jugador que hagi llançat els daus ens pagarà les monedes que indiqui la carta.
  • Edificis blaus: Cobrem de la reserva les monedes que indiqui.
  • Edificis verds: Cobrem de la reserva els diners indicats només si és el nostre torn.
  • Edificis liles: Les cartes més potents del joc i de les úniques que només en podem tenir una de cada. En general la resta de jugadors ens hauran de pagar monedes. També hi ha una carta que ens permetrà robar un edifici a un altre jugador.

És molt important construir al principi una combinació d’edificis que ens permeti preparar la partida pel moment en què començarem a jugar amb dos daus. Moltes cartes pensades per la partida avançada combinen molt bé amb les bàsiques del principi amb el que muntar una bona base serà clau.

Com a la majoria de jocs no ens hem de centrar només en seguir la nostra estratègia, sinó que ens haurem d’adaptar a les condicions canviants de la partida. El fet de que la reserva de cartes es formi de manera aleatòria fa que les recursos siguin limitats per a tots els jugadors. Si veiem una carta que pot fer que un altre jugador destaqui potser l’haurem de comprar per intentar que no li arribi, però si ens dediquem a tallar el joc dels rivals tampoc podrem desenvolupar el nostre. Contínuament haurem d’estar prenent decisions. 

Machi Koro

Joc de daus, joc d'atzar?

Com a la majoria de jocs on intervenen daus l’atzar està molt present a Machi Koro, però com ja vàrem comentar amb el King of Tokyo, en el moment en què s’han de prendre decisions el factor atzar disminueix. Ens trobem davant d’un joc que fa servir l’atzar per equilibrar el joc i donar les mateixes oportunitats a tots els jugadors.

Ciudad Machi Koro

Nº de jugadors: 2-5
Edat: 7+
PVP: 25,95 €
Editorial: Devir
Autor: Masao Suganuma
Disponible per provar a Via Lúdica. 

Comprar Machi Koro

King of Tokyo, sort i habilitat en un joc familiar