Castles of Mad King Ludwig, construint castells peculiars

L'última novetat de Viravi

Els jocs amb història ens agraden. A Castles of Mad King Ludwig els jugadors interpretaran el paper de constructors a les ordres del rei Lluís II de Baviera, més conegut com el rei boig. Tot i que avui en dia es qüestiona que realment estigués boig, si que és veritat que era molt extravagant. Aquesta extravagància es veu reflectida en la temàtica d’aquest joc, la construcció de palaus. Lluís II de Baviera és el responsable d’alguns dels castells més espectaculars que es coneixen. Un d’ells, el Neuschwanstein (Pedra de cigne nova), és el que va inspirar a Walt Disney per crear el castell de la Bella dorment. 

Neuschwanstein

Construint castells

Castles of Mad King Ludwig és un joc de col·locació de llosetes on cadascuna d’aquestes representa una habitació d’un castell. Cada jugador haurà de construir el seu castell enllaçant les llosetes de manera que totes les habitacions quedin connectades i garantint que sempre hi hagi com a mínim una sortida a l’exterior.

Abans de començar la partida s’estableixen uns objectius públics per a tots els jugadors. Aquests es puntuaran al final de la partida i normalment demanaran ser el que més superfície d’un determinat tipus d’habitacions tingui o tenir-ne moltes d’un tipus.

A part dels objectius públics, cada jugador començarà amb dos objectius individuals que seran secrets i que també atorgaran punts al final. A més a més aquest tipus d’objectius es podran anar guanyant durant la partida.

En el seu torn cada jugador haurà de triar entre construir una habitació pagant el seu cost, construir una escala o un passadís per tres mil monedes o passar i cobrar cinc mil monedes. Qualsevol fitxa que es compri s’ha de col·locar al moment.

Cada habitació construïda ens donarà punts. Per una banda tenim els punts directes per construcció i per l’altre els punts per adjacències. Moltes habitacions ens demanaran ser connectades a altres tipus d’habitacions. Si les connectem guanyarem punts addicionals. En aquest sentit les habitacions d’activitats són especials, en comptes de donar-nos punts per connectar-se a habitacions ens en restaran si estan en contacte amb els tipus d’habitacions que ens indiquen.

Els soterranis només es podran construir si s’ha col·locat prèviament una escala. Aquestes habitacions tenen un color més fosc i s’han de connectar entre si. Mai un soterrani pot connectar amb una habitació que no estigui soterrada. Els punts extra que ens donen aquestes habitacions són molt suculents doncs són les úniques habitacions que no necessiten connectar-se per guanyar-los. Per cada habitació del tipus demanat construïda a qualsevol part del castell guanyarem punts extra. 

Castles of Mad King Ludwig desplegado

Aconseguint combinacions

En el moment en què totes les sortides d’una habitació quedin connectades a una altra habitació es considera que està completada i atorga una bonificació en funció del seu tipus.

  • Activitats: 5 punts
  • Exteriors: 10.000 monedes
  • Menjadors: 1 torn extra
  • Serveis: Una carta d’objectiu individual
  • Passadissos: Col·locar gratis una escala o passadís
  • Sales d’estar: Tornar a puntuar l’habitació completa.
  • Dormitoris: Triar la mida de les dues següents habitacions disponibles per comprar el torn següent.
  • Soterranis (només cada dos completats): Triar la bonificació. Pot ser la de completar qualsevol altra habitació.

Si un jugador aconsegueix col·locar les seves habitacions d’una forma òptima podrà anar encadenant bonificacions per fer créixer el seu castell molt ràpid i aconseguir molts punts.

Castles of Mad King Ludwig

Convertint-se en el mestre constructor

Fins a aquest punt podria semblar que Castles of Mad King Ludwig és un joc més de col·locació de llosetes, però la veritat és que introdueix una mecànica que el fa diferent i que fa poc hem vist adaptar a altres jocs com La Isla de Skye.

Al principi del joc es posaran a la venta habitacions en funció del número de jugadors. Pels següents torns es robaran noves habitacions per completar l’oferta i es col·locaran mil monedes sobre totes les habitacions que no s’hagin comprat per fer-les més atractives, però les noves habitacions no es col·locaran al final i s’aniran movent sinó que el preu el marcarà cada torn el mestre constructor.

Inicialment el primer jugador serà el primer mestre constructor i col·locarà cada habitació sota el preu que consideri oportú (els preus estan marcats en un dels taulells). Llavors, per torns, els jugadors adquiriran l’habitació que creguin oportuna o passaran. En aquesta fase el mestre constructor serà l’últim a comprar.

Tots els diners que gastin els jugadors que no siguin el mestre li hauran de donar a aquest. El mestre constructor és l’únic que paga a la banca. Per tant és clau col·locar les habitacions als preus adequats ja que serà la millor manera d’aconseguir diners per comprar en els següents torns. Si posem les habitacions que interessen als altres jugadors molt cares potser no les compraran, però si les posem massa barates potser aconseguiran avantatge i ens costarà la partida. S’ha de ser capaç de trobar un equilibri.

Castles of Mad King Ludwig

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 13+
PVP: 44,95 €
Editorial: Viravi
Autor: Ted Alspach
Disponible per provar a Via Lúdica. 

Comprar