Bienvenido a la Mazmorra, millor passa tu primer

Un joc de temptar la sort

Aquest mes hem descobert de la mà de Devir un d’aquells jocs de format petit que ens enamora. En aquesta ocasió ens trobem davant d’un joc d’un autor japonès, Masato Uesugi, que barreja diferent mecàniques: Temptar la sort (Push your luck en anglès), subhastes i faronejar.

Bienvenido a la mazmorra

Confeccionant la masmorra

A Bienvenido a la Mazmorra els jugadors entres en una subhasta per veure qui serà el que entri en solitari a la masmorra i amb quin equip ho farà.

En el seu torn cada jugador haurà de decidir si vol continuar participant en la subhasta o si pel contrari ja no està interessat en endinsar-se a la masmorra i prefereix passar. Si passa ja no tindrà opció d’entrar en aquella ronda. Només entrarà el jugador més valent de cada ronda, o potser el més agosarat, o potser el que no hagi fet gaire bé els càlculs.

Si un jugador vol continuar amb opcions de recórrer la masmorra estarà obligat a robar una carta. Llavors tindrà dues opcions: afegir el monstre al conjunt que s’haurà de derrotar o deixar-lo fora de l’aventura retirant una de les fitxes d’equip del nostre aventurer. Si se’n retira una fitxa llavors, a priori, estem complicant l’aventura, però si s’afegeix un monstre molt probablement també ho estiguem fent. 

Bienvenido a la mazmorra

Endavant, endavant, jo espero aquí

Com hem dit només un jugador podrà entrar a la masmorra i llavors s’haurà d’enfrontar a tots els monstres que hi haguem posat al seu interior amb l’equip que li haguem deixat. Disposem de quatre aventurers diferents i al principi de cada ronda el jugador que hagi recorregut la masmorra el torn anterior serà qui triarà amb quin es jugarà. Cadascun d’aquests valents disposa del seu equip propi. Alguna peça d’equip ens donarà més vida, alguna ens servirà per matar determinats monstres i alguna ens donarà habilitats especials. En general totes poden ser molt útils.

El problema ens el trobem a l’hora d’avaluar si hem d’entrar a la masmorra o no. Nosaltres només podem saber quins monstres són els que hem ficat o retirat nosaltres mateixos amb el que mai estarem del tot segurs si l’equip que ens ha quedat és suficient per sortir victoriós. Potser algú ha retirat la llança mata dracs, però quin monstre haurà retirat? Si és el mateix drac llavors no és gens perillós entrar, però i si era un altre monstre? I si el drac hi és?

Gran part de l’encant del joc consisteix en faronejar. Podem fer creure a la resta de jugadors que més val que es retirin perquè la masmorra està infestada de monstres perillosos quan en realitat potser hem posat monstres molt fàcils i sabem que podem sobreviure. Punxar a la resta de jugadors per fer-los prendre decisions equivocades que els portin a la seva perdició pot ser molt divertit, però hem de vigilar perquè potser ens ho fan a nosaltres i ens trobem que immediatament després d’afegir o retirar un monstre tots els altres es retiren en cadena i ens fan entrar.

Aconseguint la glòria o essent l’últim en peu

Cada cop que un jugador fa un recorregut amb èxit s’emporta un punt. En el moment que algú aconsegueix el seu segon punt es proclama vencedor. En canvi cada cop que algú fracassi s’emportarà una ferida. El jugador que rebi dues ferides quedarà mort i fora del joc. Per tant també es pot guanyar essent l’últim jugador viu. Potser no serà el més valent, però segur que ha fet els seus càlculs millor que la resta. 

Bienvenido a la Mazmorra

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 10+
PVP: 13,50 €
Editorial: Devir
Autor: Masato Uesugi
Disponible per provar a Via Lúdica.