Bang! és un dels jocs clàssics per a colles. Un joc ambientat en el salvatge oest inspirat pels espagueti western. Des de la seva aparició l’any 2002 es va convertir en un dels jocs imprescindibles dels rols ocults per jugar amb un número de jugadors elevats. Un joc que s’explica ràpid i que enganxa a tothom. Amb el pas del temps van aparèixer altres jocs de rols ocults com El Saboteur i La Resistencia, grandíssimes alternatives al Bang! que solucionaven el seu principal problema: l’eliminació de jugadors. Això mateix és el que va solucionar Samurai Sword. Un joc ambientat en el Japó feudal amb el sistema Bang!
Bang! Juego de dados manté l’essència de l’original, portant-lo a un altre nivell. Més ràpid, més simple, més fàcil d’explicar i, fins i tot, més divertit.
De les cartes als daus
A Bang! Juego de dados trobem els mateixos rols que en el joc original amb els mateixos objectius. A l’inici de cada partida cada jugador rebrà una carta de rol que haurà de mantenir oculta (amb l’única excepció del Sheriff que s’haurà de revelar) i una carta de personatge que determinarà el seu número de vides inicial i la seva habilitat. En funció del seu rol cada jugador tindrà un objectiu o un altre:
- Sheriff: Ha d’eliminar a tots els malfactors i al renegat o renegats.
- Malfactors: Han d’eliminar al Sheriff.
- Algutzirs: Han d’ajudar i protegir al Sheriff.
- Renegat: Ha de ser l’últim personatge en joc. Primer s’ha d’aliar amb el Sheriff per acabar amb els malfactors i després ha d’acabar amb el Sheriff.
La partida sempre la començarà el Sheriff llançant els daus. La baralla de cartes del Bang! original aquí queda completament substituïda per cinc daus. La mecànica del joc és molt similar a la del King of Tokyo. En el seu torn un jugador sempre té dret a un màxim de tres llançaments de daus. Després de cadascun sempre podrà decidir quins daus vol conservar i quins voldrà rellançar (amb l’excepció de la dinamita que sempre s’haurà de conservar). Després del tercer llançament o quant el jugador decideixi que no vol rellançar i que ja li agraden els seus resultats es passarà a resoldre tots els daus. Els símbols en els daus són els següents:
- Fletxa índia: Aquest dau es resol immediatament quan surt. Per cada fletxa s’ha d’agafar una fitxa. Després aquest dau es pot rellançar amb normalitat.
- Dinamita: Aquest dau no es pot rellançar. Si un jugador obté tres resultats de dinamita el seu torn acaba immediatament i perd un punt de vida. La resta de daus es resolen amb normalitat.
- Punt de mira “1”: El jugador a l’esquerra o dreta del jugador actiu perd una vida.
- Punt de mira “2”: El jugador que estigui exactament a dos llocs de distància per l’esquerra o per la dreta del jugador actiu perd una vida. Si només queden dos o tres jugadors en la partida es converteix en un “1”.
- Cervesa: El jugador de l’elecció del jugador actiu guanya una vida. Mai es poden tenir més vides que les inicials.
- Gatling: Amb tres o més d’aquests resultats s’activa la metralladora Gatling. Tots els altres jugadors perden una vida i el jugador actiu es descarta de totes les fletxes.
Haurem d’estar atents a les decisions de cada jugador per poder deduir quin és el seu rol.
Que venen els indis
Els indis representen el gran afegit respecte al joc original. És l’element que li dóna el dinamisme que a vegades podia faltar-li. Cada cop que algú tregui un resultat de fletxa haurà d’agafar una fitxa de fletxa de la reserva. És igual que aquest dau es rellanci. Aquest dau s’ha de resoldre immediatament. Com més vegades es llancin els daus i com més se’n llancin més opcions d’obtenir resultats de fletxa. En el moment en que un jugador s’emporti l’última fitxa els indis ataquen. Cada jugador perd tants punts de vida com fletxes tingui. Els atacs dels indis poden delmar els jugadors. Mort per indi s’ha tornat en una frase habitual a Via Lúdica.
Els indis actuen com a mecanisme regulador del joc. En total hi ha nou fitxes de fletxes amb el que l’atac dels indis farà aquests punts de mal (sempre que les habilitats dels personatges no diguin el contrari). Quan encara hi hagi un número elevat de jugadors a la partida les fletxes es poden repartir entre molts i suposar un dany assumible. A mida que els jugadors van quedant eliminats les fletxes es reparteixen entre menys jugadors amb el que cada cop suposaran més dany. Això fa que les partides siguin molt ràpides i que si algú queda eliminat aviat no hagi d’esperar gaire per poder començar la següent.
Repartint plom
Els resultats “1” i “2” dels daus substitueixen a les cartes de Bang! En el joc original cada jugador està limitat a jugar només una carta d’aquest tipus per torn, fet que fa que la partida es pugui allargar. A més hi ha molts tipus de cartes diferents i pot donar-se que un jugador no en tingui cap, així com hi ha cartes que serveixen per esquivar amb el que no està garantit que un Bang! resulti en una pèrdua de vida. En aquesta versió de daus trobem dos resultats que serveixen per disparar i disposem de tres llançaments. Les bales volaran.
Bang, daus, indis i rols ocults
La versió de daus del clàssic joc del salvatge Oest