6 jocs més per a tota la família

Jocs en els que tothom juga

Un any més us fem propostes de jocs que ens han encantat per poder jugar tota la família. 

Moltes vegades quan algú ens pregunta per jocs de taula, està associant directament joc amb infants. Hi ha molts jocs que estan pensats per a aquest públic, però el món del joc és molt més ampli. Trobem jocs molt exigents que estan pensats per un públic adult i jocs que en canvi estan dissenyats pel públic familiar. 

En un joc familiar, tots els jugadors s'igualen i s'estableix un escenari on tothom pot competir. Petits i grans competeixen en igualtat de condicions i tota la família gaudeix del joc. En aquest article us parlarem de sis jocs més que englobem en aquesta categoria.

Animales a bordo

Animales a bordo

Fent la competència a Noé.

A Animales a Bordo tots els jugadors competeixen per crear la millor arca (sempre amb el permís d’en Noé). Cadascú agafa la seva arca i començarà amb un animal triat entre tres que cap altre jugador podrà veure. Sobre la taula es disposaran tot un seguit d’animals visibles en funció del número de jugadors i un cap per avall que ningú podrà veure d’entrada.

En el seu torn cadascú haurà de decidir entre agafar un grup d’animals dels de la taula, pagant tantes caixes de menjar com animals hi hagi al grup (al principi només n’hi haurà un), i separar un grup d’animals per cobrar una caixa de menjar. A l’hora de separar els grups d’animals s’han de tenir molt en compte tant els interessos propis com els dels altres tenint molt present el sistema de puntuació. Hi ha moltes espècies d’animals diferents amb cinc membres a cadascuna numerats de l’1 al 5. Si al final de la partida es té un únic animal d’una espècie dóna tants punts com el número que tingui. Si es tenen exactament dos animals llavors s’han de cedir a en Noé per la seva arca i no ens puntuen. Amb tres o més animals es guanyen cinc punts per cadascun. Per tant l’objectiu és evitar tenir parelles.

Els animals que es guarden a l’arca de cada jugador queden ocults. Haurem d’aconseguir enganyar als altres i recordar el que tenen per poder agafar els animals que a nosaltres ens interessen així com separar els grups d’animals que interessen als altres.

Animales a bordo

Animales a Bordo

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 8+
PVP: 22,50 €
Editorial: Masqueoca
Autor: Ralf Zur Linde i Wolfgang Sentker
Disponible per provar a Via Lúdica. 

El Cuco Kiko estrena Nido

El cuco Kiko

L’última meravella d’en Josep Maria Allué.

El cuco Kiko és un joc de l’editorial infantil Haba creat per Josep Maria Allué i Viktor Bautista. La primera impressió que pot donar el joc és que és un Mikado. És cert que fa servir els bastonets d’aquest clàssic joc, però totes les semblances s’acaben aquí.

En aquest joc els jugadors es repartiran tots els ous a parts iguals i l’objectiu serà ser el primer en col·locar-los tots. En el seu torn cadascú tindrà tres intents per treure un bastonet que tingui el mateix color a les dues puntes. Tots els que s’extreguin hauran de ser col·locats travessats formants el niu. Si s’ha aconseguit trobar un pal amb els dos extrems del mateix color llavors el jugador podrà col·locar un dels seus ous sobre el niu. Si a algú li cau un ou fora del niu se l’haurà de quedar. Si cau dins de la caixa, n’haurà de robar un al jugador que en tingui més. El primer en quedar-se sense ous al principi del seu torn haurà d’intentar situar la figura de l’ocell sobre el niu i si s’aguanta es proclamarà vencedor.

Els nius que es poden arribar a crear amb aquest joc són espectaculars.

El cuco Kiko

El Cuco Kiko estrena Nido

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 6+
PVP: 20 €
Editorial: Haba
Autors: Josep Mª Allué i Viktor Bautista
Disponible per provar a Via Lúdica. 

Imagine

Imagine

Una petita obra d’art de creativitat.

Imagine és un joc d’origen japonès que segueix l’estela de jocs com el Concept. Cada torn un dels jugadors serà l’encarregat de donar pistes a la resta per tal que descobreixin el concepte que s’ha d’endevinar. Si al Concept les pistes es donaven sobre un taulell replet d’elements bàsics, a Imagine el que fem és fer composicions amb cartes transparents.

El joc ens permet posar cartes una a sobre l’altre per crear figures més complexes, crear escenes combinant múltiples objectes o fins i tot animar les nostres creacions movent les cartes per tal que els altres jugadors ho encertin més fàcilment.

Imagine és un d’aquells jocs en el que el límit és la nostra imaginació.

Imagine

Imagine

Nº de jugadors: 3-8
Edat: 8+
PVP: 20 €
Editorial: Asmodee
Autors: Shingo Fujita, Shotaro Nakashima, Motoyuki Ohki i Hiromi Oikawa.
Disponible per provar a Via Lúdica. 

Qwerty

Qwerty

Un joc de formar paraules.

Al principi de cada ronda els jugadors agafen de la bossa una determinada quantitat de fitxes amb lletres, que vindrà donada pel número de jugadors, i les deixen sobre el taulell pel seu costat blanc. Així comença una fase de tots contra tots en la que tothom buscarà paraules per formar amb les fitxes disponibles. Quan només queda un jugador per trobar una paraula es pot girar el rellotge de sorra per posar pressió. En el moment en que s’acaba el temps es passa a puntuar començat per qui ha trobat la primera paraula. Cada lletra utilitzada pel jugador inicial dóna deu punts i es gira perquè mostri el color lila de la seva part posterior. Els jugadors que vinguin a continuació i que hagin de fer servir una lletra lila només puntuaran cinc punts per ella en comptes dels deu que haurien puntuat per fer servir el costat blanc.

Algunes lletres es consideren especials i tenen un número a la part inferior de la fitxa. El primer jugador en fer servir una lletra d’aquestes s’emporta tantes cartes de bonificació (que comportaran punts extra) com indiqui el número.

Un cop acabada la ronda s’envien al fons de la caixa totes les lletres que mostren el costat lila i la resta es retornen a la bossa perquè es puguin tornar a robar en rondes posteriors.

Qwerty

Qwerty

Nº de jugadors: 2-4
Edat: 10+
PVP: 22,95 €
Editorial: Mercurio
Autor: Damon Tabb
Disponible per provar a Via Lúdica. 

River Dragons

River Dragons

Un joc de programar accions per creuar el llac.

River Dragons és un joc de programació en el que tots els jugadors decideixen en secret quines cinc accions jugaran aquella ronda. Un cop tothom ha acabat es resolen una a una, començant pel jugador inicial. Primer tothom resoldrà la seva primera acció, després la segona i així successivament.

En què consisteixen les accions? Cada jugador surt de la seva illa i ha d’aconseguir arribar a l’illa que es troba oposada a la seva pròpia. Les accions són les següents:

  • Col·locar una pedra o dos pedres: Es posen una o dues pedres sobre el taulell. Hi ha dos taulells diferents. Un porta unes illes rocoses dibuixades que serveixen de referència per posar les pedres. L’altre està completament buit i permet posar-les on es vulgui.
  • Col·locar una o dues passarel·les. Serveixen per creuar i es col·loquen amb els seus extrems sobre les pedres o sobre una de les illes dels jugadors.
  • Avançar un o dos cops. El jugador es desplaça fent servir les passarel·les.
  • Saltar un jugador. L’única manera de passar per una passarel·la ocupada per un altre jugador és saltar per sobre.
  • Retirar una pedra o una passarel·la. Es retira una pedra o passarel·la que no estigui ocupada. Ideal per destrossar els plans dels altres jugadors.
  • Invocar un drac. Cada jugador té cartes de drac dels colors dels altres jugadors. Serveixen per anular l’acció del jugador d’aquell color. Un altre ideal per destrossar plans.

El punt fort d’aquest tipus de jocs és que has de ser capaç de planejar els teus moviments amb cura a l’hora que t’anticipes als dels altres jugadors. Si no vigiles pot ser que a l’hora de posar les teves passarel·les no ho puguis fer davant teu i les hagis de posar a un altre lloc amb el que quan hagis d’avançar cauràs a l’aigua i hauràs de tornar a començar.

La diversió està garantida.

River Dragons

River Dragons

Nº de jugadors: 2-6
Edat: 8+
PVP: 30 €
Editorial: Asmodee
Autor: Roberto Fraga
Disponible per provar a Via Lúdica. 

Tokaido

Tokaido

Una experiència contemplativa.

Tokaido és un joc especial. Els jugadors realitzen un viatge de Tokyo a Kyoto recorrent la famosa ruta Tokaido, però el guanyador no és el primer en arribar al seu destí, sinó el jugador que hagi acumulat més experiències al llarg del camí. Estem davant d’un joc contemplatiu.

En aquest joc els torns no es van alternant seguint un ordre entre els jugadors, sinó que sempre actuarà el jugador que vagi més enrere en el camí. Podrà triar entre qualsevol espai buit del taulell que tingui a davant, amb l’única excepció de les posades. Són parades obligatòries que no es poden saltar. Serà el lloc on es tastaran les delícies locals.

Els jugadors compraran records, visitaran temples, compartiran experiències amb altres viatgers, es banyaran a deus (que poden compartir amb micos), treballaran a les granges locals per guanyar diners i contemplaran els paisatges interiors, de costa i muntanyosos de Japò.

Un joc per viure’l.

Tokaido

Tokaido

Nº de jugadors: 2-5
Edat: 8+
PVP: 40 €
Editorial: Devir
Autor: Antoine Bauza
Disponible per provar a Via Lúdica.