6 autors a tenir en compte II

Un repàs a dissenyadors de jocs de renom

Segona entrega del nostre repàs d'autors importants!

Bruno Faidutti

Bruno Faidutti

Bruno Faidutti és un historiador i sociòleg francès amb un doctorat en història. Actualment és professor de secundària i creador de jocs de forma professional. Forma part de l’escola francesa de creadors que tendeixen a col·laborar entre ells a l’hora de dissenyar. Tal com ja vàrem veure en la primera part de l’article d’autors, ha col·laborat diverses vegades amb Bruno Cathala.

Faidutti va ser un dels primers autors francesos de renom i al seu voltant n’han sorgit molts amb els que ha arribat a col·laborar. El blog Mechanics & Meeples va crear un diagrama en el que relaciona a aquest autor amb molts altres amb només sis graus de diferència.

El seu joc més conegut és molt probablement Ciudadelas. Un dels jocs clàssics de rols ocults per jugar en colla. Altres títols destacables publicats al nostre país són Mascarade i Noviembre Rojo, així com d’altres que ja vàrem comentar en el seu moment com Misión Planeta Rojo i HMS Dolores.

Seis grados de Bruno Faidutti
Ciudadelas
Misión Planeta Rojo
Noviembre Rojo

5 jocs d'identitats secretes, deducció i engany

Descobreix més sobre el Ciudadelas

Corey Konieczka

Corey Konieczka

Corey Konieczka és un autor de jocs d’Estats Units que forma part de l’equip de Fantasy Flight Games. Aquest gegant americà funciona de manera diferent a les editorials europees que publiquen jocs de diferents autors. FFG té un equip d’autors en plantilla que es dediquen a dissenyar els jocs que publiquen. Per aquest motiu és molt habitual veure el nom d’aquest autor acompanyat d’altres.

Podríem dir que Konieczka és un dels grans autors del moment. Treballant per FFG és fàcil que puguem concebre els jocs d’aquesta companyia d’una forma diferent ja que podria semblar que ens allunyem del concepte de joc d’autor al que estem acostumats, però si parem atenció veiem que el nom d’aquest dissenyador està lligat als grans èxits de l’editorial.

Konieczka ha participat en la creació de X-Wing, Imperial Assault, Destiny i Eldritch Horror, ha ajudat a fer un rentat de cara a jocs com Descent, amb una segona edició del joc molt més ben acabada i és l’autor en solitari de jocs com Rebellion (que actualment està valorat com un dels millors jocs de tots els temps) i Battlestar Galactica.

X-Wing
Star Wars Rebellion
Battlestar Galactica

5 motius de l'èxit de X-Wing

El joc de miniatures ambientat en l'univers de Star Wars

Friedemann Friese

Friedemann Friese

Friedemann Friese és un autor alemany molt peculiar. És conegut per la seva obsessió pel color verd (porta els cabells tenyits d’aquest color) i la lletra F. Té un sentit de l’humor molt peculiar que moltes vegades intenta traslladar als seus jocs. Va començar a estudiar matemàtiques, però ho va deixar per crear la seva pròpia editorial 2-F amb la que sol publicar els seus propis jocs. Des del 2002 es dedica professionalment a la creació de jocs.

La majoria dels seus jocs comencen per la lletra F (en versió original) i el color verd hi sol tenir predominança. La seva gran obra és sense cap mena de dubte Alta Tensión (Funkenschlag en versió original) que reimplementa un dels seus propis jocs del mateix nom de l’any 2001. Altres jocs destacats seus publicats al nostre país serien Fauna, Un día en el mercado, Friday i Fuji Flush.

Fuji Flush
Fauna
Alta Tensión

Fauna i Terra. Dos jocs de preguntes per a tota la família

Jocs per aprendre jugant.

Matt Leacock

Matt Leacock

Matt Leacock és un enginyer informàtic d’Estats Units. Fins el 2014 va treballar per a diferents empreses de Silicon Valley com a expert en disseny d’experiència d’usuari. A partir d’aquest any es dedica a temps complet a la creació de jocs.

Aquest autor és principalment conegut pels seus jocs cooperatius. És l’autor de l’Illa Prohibida, El Desert Prohibit i de la saga Pandemic. Amb aquest últim títol ha iniciat tota una revolució en el món del joc de taula amb la versió Legacy. Deixa de banda la rejugabilitat, un dels factors més importants tradicionalment a l’hora de valorar un joc, i crea un nou concepte de joc com a campanya. El resultat de cada partida modifica permanentment el joc. Pandemic Legacy és considerat per molts el millor joc de taula del moment. 

Pandemic
L'Illa Prohibida

Pandemia, un joc cooperatiu més complex

Una lluita contrarellotge

Richard Garfield

Richard Garfield

Richard Garfield és un doctor en matemàtiques d’Estats Units. És considerat el creador dels jocs de cartes col·leccionables doncs és el creador de Magic The Gathering. Va deixar la seva feina de professor per passar a formar part de Wizards of the Coast i dedicar-se a fer créixer el món del Magic. L’any 1999 va deixar aquesta companyia per dedicar-se a altres projectes tot i que de tant en tant ha participat en el disseny d’alguna col·lecció.

Des de fa uns anys s’ha centrat més en el món dels videojocs col·laborant amb empreses com Electronic Arts i Microsoft. Encara continua donant classes a la Universitat de Washington amb una assignatura anomenada: les característiques dels jocs.

Altres jocs d’en Richard Garfield són Android Netrunner i el nostre estimat King of Tokyo.

King of Tokyo

King of Tokyo, sort i habilitat en un joc familiar

La importància de l'equilibri entre sort i habilitat

Roberto Fraga

Roberto Fraga

Roberto Fraga és un autor gallec establert a França des de molt petit. Fins el 2010 era un oficial de Duanes Marítimes en buc de la guàrdia costera. A partir d’aquest any es dedica en exclusiva a la creació de jocs.

Roberto Fraga ha creat jocs molt diferents i és conegut per la seva originalitat. Podríem dir que els seus grans èxits els trobem dins dels jocs infantils com La Danza del Huevo i Fila Filo (guanyador del Kinderspiel des Jahres del 2015), però té altres títols molt destacats com River Dragons i Captain S.O.N.A.R.

La Danza del Huevo
Fila Filo
Captain S.O.N.A.R.

Captain S.O.N.A.R. a la caça del submarí

Un joc per gaudir en colla

Fila Filo, treballem la visió espacial

Una cursa de formigues i aranyes