6 autors a tenir en compte

Un repàs a dissenyadors de jocs de renom

Al llarg d’aquestes setmanes us hem anat parlant de molts tipus diferents de jocs i us hem mencionat qui era l’autor, però normalment no n’hem donat més detalls.

L’evolució que està vivint el sector del joc de taula al nostre país és espectacular. Hem passat d’un mercat amb poques editorials i novetats anuals a un mercat amb multitud d’editorials i llançaments de novetats de forma pràcticament setmanal. A més el públic cada vegada està més especialitzat i poc a poc sembla que el sector s’allunya del de la joguina (al que tradicionalment havia estat vinculat) i s’acosta més al del llibre. Cada vegada parlem més de recomanacions, d’autors, de mecàniques... Un senyal més de que aquest sector està madurant.

Arriba el moment de començar una sèrie d’entrades en les quals us parlarem dels autors de més renom del moment i d’aquells que creiem que mereixen ser mencionats.

Antoine Bauza

Antoine Bauza

Autor francès nascut l’any 1978 amb estudis en química, informàtica i un màster en creació de videojocs. Al principi la creació de jocs era només un passatemps per a ell, però amb la publicació de la seva obra més reverenciada, 7 Wonders, va passar a dedicar-se a la creació a temps complet. Amb aquest joc va guanyar més de trenta premis a tot el món. Un dels jocs més premiats de la història tal com es pot veure a l’edició publicada per Asmodee al nostre país. Els laterals de la caixa estan recoberts amb els logos dels premis.

Bauza no és un autor que treballi sempre en solitari sinó que ens te acostumats a fer col·laboracions amb altres autors. La que destacaríem per sobre de totes sense cap mena de dubte és la de Bruno Cathala. Aquesta va portar a la creació d'una nova versió de la seva obra magna: 7 Wonders Duel. Un dels millors jocs per a dos jugadors de tots els temps que acaba de veure publicada ara la seva primera expansió: Pantheon.

Altres jocs destacables d’aquest autor són Hanabi, un molt bon cooperatiu, i Tokaido que acaba de ser publicar per Devir.

7 Wonders Duel
Hanabi
Tokaido

4 Jocs per a dos jugadors 

Descobreix més sobre el 7 Wonders: Duel

12 jocs per l'amic invisible (2a Part)

Descobreix més sobre el Hanabi

Bruno Cathala

Autor francès enginyer en ciència de materials nascut l’any 1963. Bruno Cathala és un cas molt particular dins del món dels jocs de taula doncs ha col·laborat amb molts autors diferents creant obres que s’han emportat multitud de premis. Aquest autor té una certa predilecció pels jocs per a dos jugadors

Amb Antoine Bauza tenim el genial 7 Wonders Duel i altres jocs com el basat en El Petit Príncep. Amb Bruno Faidutti va publicar el passat 2015 el joc per a dos jugadors Raptor i Edge acaba de reeditar un altre dels seus millors jocs: Misión Planeta Rojo. Amb Ludovic Maublanc ha tingut una de les relacions més productives. De les seves ments han sortit jocs com Cyclades i Mr. Jack.

En solitari també ha publicat grans jocs. Voldríem destacar el recent Haru Ichiban (publicat per GDM Games al nostre país) i Five Tribes que és inèdit aquí. 

Haru Ichiban
Cyclades
Misión Planeta Rojo

Haru Ichiban, creant patrons amb flors 

Un joc abstracte per a dos jugadors

Vlaada Chvátil

Vlaada Chvátil

Autor xec nascut l’any 1971. Va estudiar programació a la universitat i anava encaminat cap a la programació de videojocs, però amb el temps ha acabat dedicant-se a la creació de jocs de taula.

Chvátil és un autor innovador al que li agrada combinar molt bé la temàtica amb la mecànica presentant jocs molt interessants com el Mage Knight (inèdit al nostre país). La publicació del Through the Ages l’any 2006 el va fer mundialment conegut. Per a molts es tracta del millor joc d’estil 4X (explorar, expandir, explotar i exterminar) publicat fins el moment. Devir n’acaba de publicar la segona edició.

Entre les obres més importants de Vlaada Chvátil ens agradaria destacar Codi Secret, recent guanyador del premi al millor joc de l’any 2015 i Pictomania. Dos jocs que s’allunyen molt de l’estil de joc més exigent al que ens tenia acostumats.

Código Secreto
Through the Ages
Pictomania

Codi Secret, ara en català

Devir publica en català l'últim gran èxit de Vlaada Chvátil

Pictomania, un joc de dibuixar i riure

Posa a prova les teves habilitats artístiques i de deducció

Reiner Knizia

Reiner Knizia

Doctor en matemàtiques alemany nascut l’any 1957. Sense cap mena de dubte un dels autors més prolífics amb més de cinc-cents jocs publicats. Va publicar el seu primer joc l’any 1990 i a l’actualitat es dedica exclusivament a la creació de jocs. Ha guanyat més d’una vintena de premis en aquests anys.

La seva obra és tan extensa que el 2015 es va popularitzar un tipus de torneig especial, anomenat Kniziathon, que consistia en jugar partides de diferents jocs seus amb gent diferent anotant els resultats.

Degut a l'extensió de la seva obra gran part de la seves creacions no han estat publicades al nostre país. Poc a poc les editorials del nostre país es van animant a portar els seus millors jocs. 

Entre els seus títols trobem joies com Age of War, Exploradores, Genial, Piko Piko i Tigris i Eufrates.

Genial
Piko Piko
Tigris y Eufrates

Piko Piko, uns cucs molt matemàtics

Un dels nostres favorits d'en Reiner Knizia

Eric M. Lang

Erik M. Lang

Autor canadenc que es defineix a sí mateix com un dissenyador de jocs i consultor creatiu. Ha treballat amb empreses molt potents a Nord Amèrica com Fantasy Flight Games, Cool Mini or Not i Wizkids. Pel fet de ser un consultor moltes vegades el seu nom va acompanyat d’altres en les obres en les que participa.

Jocs molt destacats que són dissenys íntegres seus són Caos en el Viejo Mundo i Blood Rage. En col·laboració amb altres autors americans ha participat en jocs de cartes molt importants com Star Wars, Juego de Tronos LCG i Warhammer 40.000 Conquest així com també és un dels responsables de Dice Masters.

Recentment hem pogut veure com està fent un petit gir a la seva carrera i comença a col·laborar amb autors europeus per portar-nos jocs diferents als que ens té acostumats. Amb Bruno Faidutti acaba de publicar HMS Dolores. Un joc en el que ens presenta el famós dilema del presoner perquè ens repartim un botí amb els nostres companys.

Dice Masters
Juego de Tronos
Blood Rage

Uwe Rosenberg

Uwe Rosenberg

Autor alemany llicenciat en estadística nascut l’any 1970. Va adquirir notorietat després de la publicació del seu primer joc, Bohnanza, l’any 1997 quan encara no havia acabat els seus estudis. Des de que es va llicenciar és dedica en exclusiva a la creació de jocs.

L’any 2000 va crear l’editorial Lookout Games amb altres autors i en l’actualitat és a través de la qual publica tots els seus jocs.

Rosenberg és conegut principalment pels seus jocs de gestió de recursos i col·locació de treballadors d’exigència elevada. Va començar a treballar aquest tipus de jocs a l’anomenada trilogia de la collita formada per Agricola, Le Havre i At the gates of Loyang. De fet la temàtica de la collita va estar molt present als seus inicis doncs Bohnanza la comparteix així com també està present a Ora et Labora.

Actualment es troba immers en un procés d’elevació del grau d’exigència dels seus jocs. El Caverna va augmentar la complicació de l’Agricola i el recent publicat El Banquete de Odín pretén donar encara una volta més al tema. Per aquests motius va sorprendre molt que el 2015 ens presentés Patchwork. Un joc per a dos jugadors de complexitat baixa ideal per a gent no habituada a jugar.

Agricola
Patchwork
Caverna

4 jocs més complexes

Descobreix més sobre Agricola.

4 Jocs per a dos jugadors

Descobreix més sobre el Patchwork