5 motius de l'èxit de Star Wars X-Wing

El joc de miniatures ambientat en l'univers Star Wars

X-Wing és el joc de miniatures ambientat en l’univers de Star Wars que representa combats a l’espai entre naus i pilots de les diferents faccions: rebel, imperi i escòria.

Des del primer dia ha estat un dels jocs més jugats a Via Lúdica. Hem organitzat més de vint tornejos, hem ensenyat a jugar a multitud de jugadors i hem vist com contínuament s’hi han anat sumant jugadors.

Quins són els motius de l’èxit del joc? Aquí us exposem els 5 motius pels que creiem que ha tingut aquest èxit.

Ràpid i dinàmic

Començar a jugar és molt fàcil i la dinàmica del joc s’aprèn molt ràpidament. El torn s’estructura principalment en tres fases:

  • Planificació. Tots els jugadors trien en secret quina maniobra volen fer amb cadascuna de les seves naus.
  • Moviment. Per ordre d’iniciativa les naus realitzen el seu moviment. Realitzar un moviment és tant fàcil com agafar la plantilla corresponent i desplaçar la nau d’un extrem de la plantilla a l’altre. En acabar el seu moviment les naus poden fer una de les accions de la seva barra d’accions.
  • Combat. Per ordre invers d’iniciativa les naus ataquen.

Aquesta simplicitat de torn juntament amb el fet que una partida sol durar aproximadament una hora (75 minuts en torneig com a màxim) fan que les partides siguin ràpides.

Multitud de possibilitats

Per poder començar a jugar abans hem de preparar el nostre esquadró que ha de constar d’un màxim de 100 punts. Cada nau val un mínim de punts que veurem incrementat en funció de l’habilitat del pilot que li posem. Com més bo sigui més punts ens costarà. A això li sumarem les cartes de millora que li vulguem posar. Cada nau pot portar uns tipus de millores i només hem de fer servir les que considerem adients. No cal posar-les totes. Els pilots i les millores venen representats per cartes amb un cost en punts.

Aquest mètode de configuració d’esquadrons permet veure llistes molt diferents. Podem trobar des de llistes on només hi ha dues naus grans (o una gran i una petita) fins a llistes amb vuit naus petites.

A més es tracta d’un joc de format similar al format Living Card Game (LCG) de Fantasy Flight Games. Les cartes de pilot i millores venen totes incloses en les expansions. Amb cada nau ve un conjunt de cartes que no és aleatori sinó que ve fixat. D’aquesta manera tothom pot tenir accés a totes les naus i cartes i guanya importància conèixer el metajoc o “metagame”. Aquest ens diu quin tipus de llistes es solen jugar.

Col·leccionable i personalitzable

El nivell d’acabat de les naus és de qualitat i a més ja venen pintades. Pel joc normal, deixant de banda les naus grans pel joc èpic, totes les naus estan a la mateixa escala: 1/270 i per tant les proporcions entre elles són tal qual hem vist sempre en pantalla. És habitual que els jugadors les tinguin exposades en vitrines.

A més els més manetes s’atreveixen a personalitzar-les. Podem trobar des de nous esquemes de pintura fins a la incorporació de llums.

Assequible

Es tracta d’un dels jocs que es pot jugar de forma competitiva més assequibles. La gran capacitat de personalització dels equips et permet treure el màxim rendiment de les teves naus. La caixa d’inici té un PVP de 39,95 € i inclou tres naus, i la resta de naus es mouen en un rang de preu dels 14,95 € fins als 39,95 € en funció de la seva mida.

Amb unes poques naus ja ens hi podem posar a jugar!

És Star Wars

L’univers Star Wars és molt emblemàtic i està replet de personatges molt estimats i recognoscibles: Luke Skywalker, Han Solo, Chewbacca, Darth Vader, Boba Fett... tots ells fan la seva aparició en el joc acompanyats de les naus que han calat profundament en la cultura popular. En el joc podem trobar els famosos Ala-X, els maniobrables TIE, el Falcó Mil·lenari, l’Esclau I... tots essent una representació molt fidel de les pel·lícules. 

X-Wing

Nº de jugadors: 2
Edat: 14 +
PVP: 39,95 €
Editorial: Edge Entertainment
Autor: Alex Davy, James Kniffen, Corey Konieczka, Jason Little, Brady Sadler i Adam Sadler
Disponible per provar a Via Lúdica.