Habitualment us parlem de jocs que són aptes per a tots els públics. Són els jocs amb els que ens acostumem a jugar i amb els que normalment juguem en família, però a mesura que anem guanyant experiència en el món del joc de taula és molt possible que vulguem provar jocs que ens exigeixin més. Per aquest motiu us presentem 4 jocs més complexes.
Lords of Xidit
Lords of Xidit és un joc de programació d’accions. Cada torn tots els jugadors trien en secret quines sis accions voldran fer i, llavors, es van resolent una a una jugador a jugador. La complexitat del joc no ve donada per la dificultat de la mecànica sinó per l’exigència a l’hora de jugar.
Cada jugador representarà a un Idrakis, nobles que s’embarquen en una aventura pel regne reclutant unitats i lluitant contra amenaces. Les accions que tindrem disponibles són tant simples com moure per un camí (haurem de triar el color adequat), reclutar/lluitar i esperar. Si ens trobem en una ciutat amb unitats disponibles per reclutar, podrem agafar la següent que estigui preparada. No podrem triar sinó que les unitats s’hauran de reclutar en ordre. Si ens trobem en una ciutat amb una amenaça, li podrem fer front entregant les unitats indicades.
Quan eliminem una amenaça podrem triar dues recompenses d’entre les tres disponibles. Podrem guanyar or per augmentar la nostra riquesa, reputació en una de les zones adjacents a l’amenaça o poder en el gremi de mags. Haurem de pensar molt bé quines recompenses triem doncs el sistema de puntuació final és molt enginyós. Abans de començar a jugar haurem triat a l’atzar com puntuarem la partida ordenant riquesa, reputació i màgia de forma aleatòria. Al final del joc, el jugador amb la puntuació més baixa en la primera categoria serà eliminat de la partida (en una partida a cinc jugadors n’eliminarem a dos), llavors passarem a la segona categoria i el jugador amb la puntuació més baixa també serà eliminat. El guanyador de la partida serà el jugador amb la puntuació més alta de la tercera categoria d’entre els finalistes.
Tot i que el funcionament del joc és molt senzill, haurem d’estar molt pendents de les accions dels altres jugadors. Quan arribem a una ciutat per reclutar, és possible que un altre jugador s’hagi emportat abans la unitat que volíem o fins i tot que la ciutat ja s’hagi buidat i no quedi res per reclutar. Si estem atents podem predir quan es buidarà una ciutat i sempre podem veure quines dues ciutats sortiran a continuació amb el que ens podem anticipar. El mateix es pot aplicar a les amenaces.
Lords of Xidit és un joc que requereix tota la nostra atenció. Una mala planificació ens pot fer perdre un torn sencer.
Lords of Xidit
Agricola
Agricola és un joc de col·locació de treballadors i està considerat un dels millors jocs de taula del món.
En aquest joc cada jugador portarà una família que començarà només amb dos membres i una petita casa de dues habitacions de fusta que es col·locaran al taulell individual de cada jugador. En aquest, haurem de fer créixer la nostra granja construint més habitacions, remodelant la casa passant-la a millors materials, construint tancats i aconseguint animals i cultivant el camp. A més podrem ampliar la nostra família per disposar de més treballadors. Al final de la partida si no hem aconseguit algun tipus d’animal o vegetal restarem punts. Si no hem fet tancats o no hem llaurat camps també en restarem. Si ens ha quedat algun espai del nostre taulell sense utilitzar tornarem a restar punts. Per tant és un joc en el que hem d’intentar aconseguir fer de tot. El problema? Què tots els jugadors ho intenten i els recursos són limitats.
El joc dura exactament catorze rondes. El taulell inicialment ens permetrà fer servir unes quantes accions i a cada ronda s’obrirà una nova acció disponible. Els jugadors començant pel jugador inicial aniran col·locant els seus treballadors en les diferents accions. Cada acció només la pot fer un jugador amb el que és molt important veure quins són els interessos dels altres per adaptar la teva estratègia.
Quan ja es domina la versió familiar del joc es poden introduir les cartes d’ofici i d’adquisició menor que incrementen la dificultat i la variabilitat del joc.
Agricola
Marco Polo
Novetat de Devir que està triomfant a tot arreu. Marco Polo no és el joc més complex d’aquesta llista. El situaríem entre Stone Age del que ja us vam parlar i Agricola. Es tracta també d’un joc de col·locació de treballadors combinat amb un joc de seguiment de rutes.
Parlem d’un joc de col·locació de treballadors, però en aquest cas els nostres treballadors seran daus. Al principi de cada ronda llençarem els daus i tindrem els resultats que podrem fer servir. Aquests daus els enviarem a recollir material, obtenir contractes nous, realitzar les accions de les ciutats per les que ja hem passat i a moure. A mida que ens anem movent pel tauler anirem visitant ciutats i col·locant llocs comercials. Allà on tinguem un d’aquests tindrem més accions disponibles. Les accions del taulell les poden fer tots els jugadors (les de les cartes de ciutat no), però només el primer jugador en reclamar-les les farà gratis. La resta hauran de pagar segons els resultats dels daus que hi col·loquin. A més moure’s pel taulell també ens constarà molts diners i camells pel que es farà molt important trobar una manera d’obtenir ingressos durant el joc per poder-nos moure per tot el taulell.
A part de les accions normals que podem fer en el nostre torn, en aquest joc hi ha accions especials que les podem fer com acció extra. Aquestes normalment ens permeten rellançar daus, modificar els resultats, obtenir més daus per fer més accions i obtenir diners per poder continuar viatjant. Addicionalment cada jugador comença amb un personatge especial que li donarà algun benefici i amb dues cartes secretes d’objectiu. Aquestes donaran punts al final de la partida si s’han enllaçat les ciutats que indiquen.
El joc dura sempre exactament cinc rondes pel que parlem d’un joc que té una durada relativament curta. Aproximadament vint minuts per jugador.
Marco Polo
Russian Railroads
Una altra de les novetats de Devir i un joc més exigent. Russian Railroads també és un joc de col·locació de treballadors. L’objectiu del joc és construir i millorar tres vies per intentar arribar el més lluny possible.
Al principi del joc disposarem d’un determinat número de treballadors que es podrà anar ampliant. Per torns, els jugadors hauran de triar quina de les accions disponibles del taulell volen realitzar. Quan un jugador realitza una acció impedeix a la resta utilitzar-la, però a diferència de l’Agricola, totes les accions estan disponibles des del principi. Les accions habitualment ens serviran per allargar les nostres vies, millorar la industria, contractar treballadors o treballadores, aconseguir diners i construir fàbriques o locomotores. A mesura que anem ampliant les vies anem desbloquejant més treballadors, nous materials que ens permetran realitzar millores i l’accés a bonificacions.
Com en la majoria de jocs de col·locació de treballadors, fer-ho tot serà molt difícil. Per les primeres partides probablement haurem de deixar de banda la construcció d’una de les vies i centrar-nos només en dues per intentar aconseguir el màxim de punts possibles.
El joc dura exactament set rondes (sis en partides de 2 o 3 jugadors). Al final de cada ronda es realitza el recompte de punts i puntuem segons el nostre marcador d’indústria i segons l’estat de les nostres vies. Com més bo sigui el material i més lluny arribem amb la nostra locomotora més punts obtindrem.
4 jocs més complexes
Lords of Xidit, Agricola, Marco Polo i Russian Railroads