12 jocs per l'amic invisible (2a Part)

Jocs ideals per regalar

Continuem amb la segona part de l'article 12 jocs per l'amic invisible. Aquí us fem sis noves propostes.

També us pot interessar revisitar l'article on us parlàvem de jocs de cartes de partides ràpides que també són regals excel·lents.

El Portal de Molthar

El Portal de Molthar

Invoca a criatures místiques i salva Molthar.

El portal de Molthar és un joc de cartes amb una mecànica molt dinàmica que ens ha encantat. L’objectiu del joc és aconseguir dotze punts de victòria. Els punts els aconseguirem invocant criatures i per fer-ho necessitarem jugar les combinacions de cartes correctes.

En el nostre torn podem realitzar fins a tres accions combinant, repetint i realitzant en l’ordre que vulguem les quatre accions disponibles.

Agafar una carta: Tenim quatre cartes descobertes i en podem agafar d’aquí. Cada cop que s’agafa una carta n’hi posem una de nova. Si no ens agraden les descobertes sempre podem provar sort i robar-les de la pila directament.

Descartar totes les cartes de la taula: Si no trobem res d’utilitat entre les cartes descobertes sempre tenim l’opció de gastar una acció per netejar la taula i treure quatre cartes noves.

Col·locar una criatura en el nostre portal: Sempre hi haurà dues criatures disponibles sobre la taula que qualsevol jugador en pot agafar una amb una acció. Només tenim espai per a dues criatures al nostre portal.

Invocar una criatura: Un cop tenim les criatures al nostre portal, les podem invocar amb una acció. Per fer-ho haurem de jugar la combinació de cartes que ens indiquin. Pot ser dues cartes iguals, dos sisos i dos vuits, tres cartes consecutives, tres cartes parells... Una criatura invocada ens donarà punts de victòria i habilitats especials.

Un joc molt ràpid i dinàmic. 

El Portal de Molthar bodegón

El portal de Molthar

Nº de jugadors: 2-5
Edat 10+
PVP: 14,95 €
Editorial: Asmodee
Autor: Johannes Schmidauer-König
Disponible per provar a Via Lúdica

¡Gol!

Gol

Un joc de futbol per a dos jugadors.

Gol representa un partit de futbol en quinze minuts. Tenim tres cartes que representen el camp i les tres posicions per les que pot passar la pilota. Per poder passar la pilota d’una part del camp a l’altre, l’atacant ha de jugar cartes d’atac de la seva mà. Per contrarestar els atacs, el defensor ha de jugar les carta equivalent a la de l’atacant, però en defensa. Cada carta té dues meitats, una per atacar i una altra per defensar. L’atacant té tres oportunitats per superar al defensor. Si ho aconsegueix, la pilota passa a la següent carta de camp i realitza un nou atac. Si el defensor supera els atacs llavors li donem la volta a la carta de pilota (sempre ha de mostrar el color del jugador que està atacant) i aquest passa a ser l’atacant.

Un cop hem superat la carta d’àrea del rival tenim la opció de fer un xut a porteria. Per fer-ho juguem tantes cartes de la nostra mà com vulguem comptant les icones de pilota de la part superior. El defensor haurà de jugar tants guants com pilotes hagi jugat l’atacant per parar el xut.

¡Gol!

Nº de jugadors: 2
Edat 8+
PVP: 10 €
Editorial: Devir
Autor: Marco Maggi i Francesco Nepitello
Disponible per provar a Via Lúdica

Comprar ¡Gol!

Hanabi

Hanabi

Focs artificials cooperatius.

A Hanabi hem d’aconseguir jugar les cartes de cinc colors diferents de l’1 al 5 per ordre ascendent. Podem jugar els colors en l’ordre que vulguem, però els números sempre han de ser per ordre. És a dir, si volem podem jugar primer tots els uns, després els dos... o podem fer abans un color del un al cinc o combinar-ho com vulguem.

Sona fàcil? El problema és que nosaltres juguem sense veure les nostres cartes. Les hem d’agafar de manera que només les vegin la resta de jugadors. Com podem saber quina carta hem de jugar? Entre tots els jugadors haurem de col·laborar per donar-nos pistes.

En el nostre torn podem fer tres coses diferents. Podem jugar una carta, donar una pista o descartar una carta per recuperar una pista (les pistes són limitades). Per donar una pista haurem de triar un jugador i li haurem de donar informació sobre números o colors. Si triem números haurem de dir-li totes les cartes que té a la mà de un únic número. Si ens decidim per color, haurem de mostrar-li totes les cartes que té d’un únic color.

Si juguem una carta quan no toca acumularem errors. Al tercer error haurem perdut.

hanabi

Hanabi

Nº de jugadors: 2-5
Edat 8+
PVP: 10 €
Editorial: Asmodee
Autor: Antoine Bauza
Disponible per provar a Via Lúdica

Ritmo y Bola

Ritmo y Bola

Un joc de ritme.

Abans de començar a jugar li repartim una carta a cada jugador amb un determinat gest i fem una ronda de reconeixement on tothom presenta quin és el seu gest i la resta de jugadors l’imiten. Llavors tothom comença a fer el ritme de la cançó We will rock you picant alternant entre taula i mans.

Un cop tothom ha agafat el ritme, el jugador inicial, en comptes de picar de mans, fa el gest característic d’un altre jugador. Aquell jugador llavors, la següent vegada que hagués de picar de mans ha de fer el seu gest i la següent ha de fer el gest d’un altre. D’aquesta manera els jugadors s’hauran d’anar alternant els torns fins que algú s’equivoqui. Aquell jugador s’emporta una carta de bola com a penalització.

Ritmo y Bola

Ritmo y Bola

Nº de jugadors: 4-12
Edat 10+
PVP: 10 €
Editorial: Asmodee
Autor: Gabriel Ecoutin
Disponible per provar a Via Lúdica.

Mascarade

Mascarade

Un joc de deducció i engany.

L’objectiu del joc és ser el primer jugador en acumular tretze monedes. Al principi del joc es reparteix una carta oberta de personatge a cada jugador. Un cop tothom ha vist qui té cada carta tothom els hi dóna la volta i les deixem amagades. A partir d’aquest moment comença el joc. Els jugadors en el seu torn han de triar una de les tres accions disponibles.

Canviar una carta o no: Agafem la nostra carta i la d’un altre jugador i les amaguem sota la taula. Podem decidir intercanviar-les o deixar-les com estaven, però ho hem de fer en secret. Després tornem a col·locar les cartes davant nostre i de l’altre jugador sense que ningú ho vegi.

Mirar la nostra carta: Amb els intercanvis que es faran al llarg de la partida és normal que acabem despistant-nos sense saber que tenim a davant. Una opció sempre és mirar la nostra carta en secret.

Anunciar l’activació d’un personatge: Cada carta de personatge té una habilitat especial que ens farà guanyar monedes. Per activar un personatge no cal que mostrem la nostra carta sinó que només ho hem de dir. Si per exemple un jugador anuncia que activa el rei ha d’esperar a veure si algun altre jugador s’hi oposa. Pot ser que més d’un jugador cregui que ell té la carta de rei. Tots els jugadors que creguin que tenen la carta més el jugador que ha anunciat el rei llavors revelen les seves cartes. L’acció la durà a terme el jugador que realment tingui la carta. La resta pagaran una moneda de multa.

Per tant en aquest joc podem activar personatges que no tenim. Simplement hem de ser el suficientment hàbils com per enganyar als altres. 

Mascarade

Nº de jugadors: 2-13
Edat 10+
PVP: 19,95 €
Editorial: Asmodee
Autor: Bruno Faidutti
Disponible per provar a Via Lúdica

Sandwich

Sandwich juego de cartas

Un joc de fer entrepans “deliciosos”.

El Sandwich és un joc de cartes que es juga en dues fases molt diferents. La primera és la d’anar al supermercat i és d’agilitat visual. Es reparteixen nou cartes a cada jugador que formen una pila davant seu. Llavors cada jugador li dóna la volta a la vegada a una carta i hem de mirar quin és l’ingredient a sobre la taula que més ens agrada per intentar-lo agafar. No podem agafar la nostra carta a no ser que siguem els més lents i sigui la última que quedi.

Un cop hem repartit totes les cartes, anem a la fase d’elaboració d’entrepans. Ens hem d’imaginar que tenim pa per a tres entrepans i a cada entrepà li hem de posar tres ingredients. Com que n’haurem agafat nou, els haurem de repartir entre tres entrepans que oferirem als jugadors de la nostra esquerra. Quan tothom els hagi repartit tots, en tindrem tres a davant. Aquí comença la fase de puntuació. Donem la volta als entrepans que ens han ofert i els hem de valorar. Al que més ens agradi li donarem tres punts (que aniran al jugador que l’hagi elaborat), al següent li’n donarem dos i al que no ens menjaríem mai no li’n donarem cap.

El joc permet jugar amb diferents modalitats. Podem jugar a fer l’entrepà més bo, el més desagradable o podem jugar a la variant la nevera fa una setmana que no funciona. Amb aquesta variant, tots els productes que s’han de guardar refrigerats estan en mal estat i els entrepans estaran dolents.

Sandwich juego de cartas

Sandwich

Nº de jugadors: 3-10
Edat 7+
PVP: 15 €
Editorial: Asmodee
Autor: Christophe Raimbault
Disponible per provar a Via Lúdica

Comprar Sandwich