10 jocs que tothom hauria de provar

Grans jocs que s'han de jugar com a mínim un cop.

Les llistes recopilatòries són un tipus de publicació que agrada molt, però a l’hora són molt controvertides perquè sempre estan subjectes a una opinió personal. Molt probablement trobareu a faltar molts títols o fins i tot us podrà semblar que algun no mereix estar en la llista. Hem volgut recollir els jocs que més bon rendiment i acceptació han tingut en els gairebé quatre anys de vida de Via Lúdica. Tots aquests són jocs de tipus familiar accessibles a qualsevol persona encara que no tingui experiència en el món del joc de taula. Qualsevol d’aquests serviria com a primer joc.

10. Catan (1995)

Catan

El que considerem pare del joc de taula modern. El joc que va obrir camí i va mostrar que es podien fer jocs molt diferents als clàssics i el més antic d’aquesta llista. Fins fa uns tres o quatre anys pràcticament quan algú ens preguntava per un joc de taula de nivell d’iniciació li dèiem que tenia tres opcions molt bones, el que podríem considerar La Trinitat. Catan era la primera opció.

Amb la quantitat de títols importants i interessants que es publiquen avui en dia potser el Catan no és el gran joc que va ser en els seus inicis i es podria dir que comença a estar superat, però continua essent un magnífic primer joc per a qualsevol persona. La dinàmica de comerç entre jugadors i l’agilitat del joc va marcar una època.

Catan

Nº de jugadors: 3-4
Edat: 10+
PVP: 39 €
Editorial: Devir
Autor: Klaus Teuber
Disponible per provar a Via Lúdica.

9. Magic Maze (2017)

Magic Maze

Si el Catan és el joc més antic de la llista, Magic Maze és el més nou. Per nosaltres representa una clara mostra de com es pot innovar així com també de com està evolucionant el mercat al nostre país. Si abans podien passar anys abans que un títol es publiqués, ara en qüestió de mesos el podem tenir aquí.

Magic Maze és un joc cooperatiu en temps real en el que no es pot parlar i en el que cada jugador només pot fer unes accions molt concretes. Si voleu saber més sobre el joc podeu llegir l’article que li vàrem dedicar.

Magic Maze, un dels grans jocs d'aquest 2017

Magic Maze

Nº de jugadors: 1-8
Edat: 8+
PVP: 25 €
Editorial: 2 Tomatoes
Autor: Kasper Lapp
Disponible per provar a Via Lúdica.

8. King of Tokyo (2011)

Un dels jocs clàssics de daus i per a colles. Richard Garfield, el creador de Magic The Gathering, és l’autor d’aquest joc que ofereix dues maneres diferents de guanyar. O acumules estrelles destruint la ciutat fins arribar a 20 punts de victòria, o bé elimines als altres jugadors i et converteixes en l’últim monstre en peu.

King of Tokyo és un dels jocs que més ha venut a nivell internacional. Fa poc es va fer una reedició per modernitzar l’art del joc commemorant el milió d’unitats venudes a nivell mundial. Si voleu conèixer més sobre aquest joc podeu llegir l’article que li vàrem dedicar.

King of Tokyo, sort i habilitat en un joc familiar

King of Tokyo

Nº de jugadors: 2-6
Edat: 8+
PVP: 30 €
Editorial: Devir
Autor: Richard Garfield
Disponible per provar a Via Lúdica.

7. Dobble (2009)

Dobble

El joc amb la recomanació d’edat més baixa d’aquesta llista, però també el joc més fàcil d’explicar per posar-se a jugar i que sempre enganxa a tothom. Una arma per trencar el gel que encanta a grans i petits. Aquest joc té l’honor de ser el més venut de Via Lúdica.

55 cartes, 8 objectes a cada carta i, absolutament sempre, un objecte repetit entre dues cartes qualssevol. Seràs capaç de trobar-lo? A aquest joc li vàrem dedicar un article conjuntament amb el Fantasma Blitz.

Com a curiositat volem destacar que un dels il·lustradors del joc és en Peyo, el creador dels Barrufets.

Dobble i Fantasma Blitz, els dos jocs estrella per nens

Dobble

Nº de jugadors: 2-6
Edat: 6+
PVP: 15 €
Editorial: Asmodee
Autor: Denis Blanchot, Guillaume Gille-Naves, Igor Polouchine
Disponible per provar a Via Lúdica.

6. Ricochet Robots (1999)

Ricochet Robots

Un dels nostres favorits a Via Lúdica. Alex Randolph, un dels pioners en la creació de jocs de taula, és el creador d’aquest joc de programació de moviments que tant està agradant a escoles i instituts.

Potser aquest és el joc que us semblarà més estrany que estigui en aquesta llista. Les regles s’expliquen molt fàcilment i en menys de cinc minuts s’hi pot estar jugant perfectament pel que no és un joc complicat. Un joc que us recomanem que li doneu una oportunitat i deixeu que us l’expliquin. 

6 Motius que fan del Ricochet Robots un joc molt especial

Ricochet Robots

Nº de jugadors: 1-10
Edat: 10+
PVP: 30 €
Editorial: Devir
Autor: Alex Randolph
Disponible per provar a Via Lúdica.

5. Patchwork (2014)

L’únic joc exclusivament per a dos jugadors d’aquesta llista i precisament el que considerem el millor joc actual per a aquest número de jugadors. Un altre joc molt senzill d’explicar, però que a mida que vas sumant partides te n’adones que hi ha moltes decisions estratègiques per prendre.

En els jocs no cooperatius per a dos jugadors sempre hi sol haver un component de fer la punyeta a l’altre jugador. En aquest joc s’ha de decidir contínuament entre agafar les fitxes que van millor per col·locar al nostre taulell... o evitar que el rival pugui agafar les que més el beneficien.

Podeu llegir més sobre Patchwork en el nostre article de jocs per a dos jugadors.

4 Jocs per a dos jugadors

Patchwork

Nº de jugadors: 2
Edat: 8+
PVP: 18 €
Editorial: Maldito Games
Autor: Uwe Rosenberg
Disponible per provar a Via Lúdica.

4. ¡Aventureros al Tren! (2004)

Aventureros al Tren

Un altre dels jocs de La Trinitat (la tercera opció) de la que us parlàvem en el Catan. L’èxit d’aquets joc ha fet que hi hagi diferents versions i múltiples expansions de mapes. La versió original presenta el mapa de Nord Amèrica en el que els jugadors han d’enllaçar ciutats amb els seus vagons per crear així rutes de tren. Només un any després de la seva publicació va sortir a la venta la versió Europa amb algunes normes addicionals.

Un joc que es pot aprendre a jugar molt ràpidament (en menys de 15 minuts) i que tothom gaudirà jugant. Et dedicaràs només a fer les teves rutes o intentaràs deduir que estan fent els altres jugadors per veure si hi ha l’oportunitat de fer-los la guitza?

Podeu continuar llegint sobre ¡Aventureros al Tren! en el nostre article sobre jocs per a tota la família.

¡Aventureros al Tren!

Nº de jugadors: 2-5
Edat: 8+
PVP: 43,95 €
Editorial: Edge Entertainment
Autor: Alan R. Moon
Disponible per provar a Via Lúdica.

3. La Resistencia (2009)

La Resistencia

Un dels jocs que més s’ha jugat a Via Lúdica i un dels que ajuda a crear cohesió en els grups, però també el joc amb el que sempre recordem que: “el que passa en el joc es queda en el joc”.

Al principi de cada partida cada jugador rep una carta que li indicarà si forma part de l’equip de la resistència (els bons) o dels espies (els dolents). Després d’una ronda introductòria en la que els jugadors dolents es reconeixeran entre sí començarà la partida. Tothom t’assegurarà sempre que no és un espia. El creuràs?

Podeu continuar llegint més sobre La Resistencia en l’article que li vam dedicar a la seva nova versió. La Resistencia: Ávalon.

Ávalon, la nova Resistencia

La Resistencia

Nº de jugadors: 5-10
Edat: 14+
PVP: 20 €
Editorial: Devir
Autor: Don Eskridge
Disponible per provar a Via Lúdica.

2. Codi Secret (2015)

Código Secreto

El que es podria considerar el joc festiu (party-game) definitiu. Un joc en el que els jugadors es divideixen en dos equips i designen un líder. Aquest ha de donar pistes al seu equip per tal que descobreixin totes les paraules del seu color que hi ha sobre la taula. La descripció pot semblar una mica freda a priori, però l’experiència ens diu que en una partida es faran tantes rondes com siguin necessàries per tal que cada jugador faci de líder com a mínim una vegada.

Un dels grans èxits dels últims anys. Podeu descobrir més sobre aquest joc a l’article que li vàrem dedicar celebrant la versió en català.

Codi Secret, ara en català

Codi Secret

Nº de jugadors: 4+
Edat: 12+
PVP: 20 €
Editorial: Devir
Autor: Vlaada Chvátil
Disponible per provar a Via Lúdica.

1. Carcassonne (2000)

Carcassonne

L’últim joc que faltava de La Trinitat (la segona opció). Si diem que el Catan potser comença a estar superat, el cas del Carcassonne és tot el contrari. Un dels millors jocs de tots els temps en el que gràcies al seu sistema de col·locació de llosetes cada partida és sempre diferent. A més és un joc que s’escala molt bé a diferent número de jugadors.

Per dos jugadors Carcassonne és un joc molt estratègic en el que hauràs de pensar molt bé on col·locar les teves llosetes per aconseguir avantatge respecte al teu rival. Quan juguen quatre o cinc jugadors en canvi es torna un joc molt més diplomàtic en el que has de saber amb quins jugadors t’interessa compartir punts i a quin has de bloquejar per tal que no pugui puntuar.

Carcassonne

Nº de jugadors: 2-5
Edat: 8+
PVP: 25 €
Editorial: Devir
Autor: Klaus-Jürgen Wrede
Disponible per provar a Via Lúdica.